Клисарова: Един учебник гарантира качество на обучението

Клисарова: Един учебник гарантира качество на обучението | StandartNews.com

София. С един учебник по предмет ще се гарантира качество на обучението в цялата страна, смята образователният министър Анелия Клисарова. 

Изказването на Клисарова е във връзка с подложението на децата от първи до 7-и клас да се преподава само по един учебник за всеки предмет. Ако идеята се възприеме, ще е нужна една година за подготовка на новите учебници от първи до 4-ти клас.

"Децата, независимо в кое училище са и в кой град са, те трябва да имат еднакво качество на образование и важен достъп до него", подчерта министърът, цитиран от БНР.

Писането на учебници и съдържанието е дело на учителски колективи, а според Клисарова това няма да ощети преподавателите, които ще са ограничени с едно учебно съдържание, защото ще има и комплекти помагала. В момента отговорността за съдържанието на учебниците е изцяло на издателствата.

Според издателите на учебници обаче идеята на МОН ще осакати децата. Тяхното мнение се позовава на международни изследвания, според които в държавите, в които изборът на учебници е най-свободен, децата са най-напреднали с материала и обратното - най-лошо е положението там, където няма право на избор. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай