Кандидат-студенти залягат над "Епопея на забравените"

Изборът за есе е по цитати на Ботев

Кандидат-студенти залягат над "Епопея на забравените" | StandartNews.com

София. "Геройство и срам в "Епопея на забравените" и "Съпоставете цитатите и осмислите в тях проблемите: "Не оставяй да изстине буйно сърце на чужбина" и "Ти не ме оставяй да загина, Господи, преди да съм живял" са двете теми, над които залягат днес на предварителния кандидат-студентски изпит по литература в СУ "Свети Климент Охридски".

Кандидат-студентите имат право да избират между разработване на темата по произведението на Иван Вазов и есето, което е от цитати на Христо Ботев.

Първата тема бе изтеглена от Ангел Острянов от София, а втората - от Лазарина Николова в Зала 65 на Софийски университет.

На днешния предварителен изпит по литература се явяват 1345 кандидат-студенти. Студентите в залата реагираха със смесени чувства.

Основните изисквания са да се познава материалът, кандидат-студентите да притежават умения да конструират текст, да интерпретират и да са грамотни, заяви след изтеглянето на темите доцент Иван Иванов - председател на Изпитната комисия. По думите му в различните кандидат-студентски кампании студентите правят различен избор относно на кой вариант да заложат. Не искам да отговаря категорично, защото не е приятно да го кажа, но нивото на кандидат-студентите в последните години определено пада, каза Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай