Избори местят матура в IV клас

Отпадна задължителната забавачка за четиригодишните

Избори местят матура в IV клас    | StandartNews.com

Изборите ще изместят една от миниматурите в четвърти клас, обяви  новият министър проф. Николай Милошев. Той ще издаде заповед, че изпитът по "Човек и природа", планиран за 13 май, понеделника след изборите, ще бъде преместен на 15 май, сряда. Причината е, че понеделникът ще бъде почивен ден за училищата, тъй като вотът се провежда там.

Останалите изпити ще се проведат на предварително обявените дати. Матурите и изпитите след VII клас са планирани на 21 и 23 май. Те най-вероятно ще преминат по стария ред, казаха от МОМН. Все пак не е изключено да има промени в начина, по който се смесва тестът по български или се тегли темата, защото това не е фиксирано в закон. Досега, за да не изтича информация, тестът се смесваше компютърно в нощта преди изпита, а темата се теглеше от общо 30 въпроса. Досегашният екип на министерството вече е подготвил комисиите, които ще оценяват изпитите, за да улесним колегите, каза бившият зам.-министър Милена Дамянова. Вече е фиксиран и броят на паралелките за гимназии, така че и това няма да се промени. Школата са обявили над 40 000 места след VII клас при випуск 65 000 деца. Те ще бъдат разпределени в 1418 класа, като е увеличен броят на професионалните паралелки.

Фактът, че просветният закон остана неприет от парламента, няма да повлияе на матурите и приема в гимназии, защото те се определят с други документи, успокоиха от МОМН. За сметка на това родителите на четиригодишните могат да спят спокойно, защото няма да влезе в сила задължителната забавачка. Няма да проработи и държавното финансиране за частните училища.

Като друг важен приоритет проф. Николай Милошев посочи, че за три месеца МОМН трябва да подготви максимално добре материалите за новата оперативна програма "Наука и образование". "Целта е програмата да види бял свят и да получим в пълния размер финансирането от ЕС", заяви той. Другата му задача е да доведе докрай промените във фонд "Научни изследвания", заради който си отиде Сергей Игнатов. Вече са осигурени около 14 млн. за нов конкурс за отхвърлените неправомерно проекти. В момента нови рецензенти преглеждат всички научни проекти. От онези от тях, които са спечелили в нарушение, парите ще бъдат изискани по съдебен ред. Днес министърът ще има среща с управата на фонда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай