Иван Димов е новият зам.-министър на образованието

Иван Димов е новият зам.-министър на образованието | StandartNews.com

Със заповед на премиера Бойко Борисов за заместник-министър на образованието и науката е назначен проф. Иван Димов, информираха от пресцентъра на Министерски съвет.

Проф. Димов притежава научна степен „доктор на техническите науки" и е специалист в създаването на математически модели в областта на екологията и финансовата математика.

В момента е председател на Научния съвет на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.

Припомняме, че в началото на месеца Борисов освободи от длъжност заместник-министъра на образованието и науката проф. Николай Денков по негова молба. В нея той бе посочил като мотив съществените различия с приоритетите и стила на работа на министър Кунева и част от екипа й. 

Премиерът Бойко Борисов назначи изключително качествен зам.-министър на образованието и науката в лицето на проф. Иван Димов. Това обяви Николай Милошев, бивш министър на образованието и науката в служебното правителство на Марин Райков.

"Той е популярен в България и в чужбина и по нищо не отстъпва на бившия заместник-министър проф. Николай Денков, подчерта Милошев. Според него капацитетът на висшето образование и науката не идва от един пост на зам.-министър. Това е работа на цялото министерство, университети, институти и като цяло на държавата.

Проф. Димов е известен с разработките си на математическите модели в областта на екологията и климатичните промени, както и с методите по финансова математика или т.нар. методи „Монте Карло".

Проф. Иван Димов е изнасял лекции в Университета в Рединг, Великобритания, School of Systems Engineering, ACET Center в периода 2005-2007. От 1996 до 2004 г. е бил директор на Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките.

Публикувал е 2 монографии в Elsevier (2006) и World Scientific (2009), редактор e на 8 международни научни издания, публикувани в Springer-Verlag, World Scientific, Elsevier. Има 135 статии в рецензирани международни научни издания, от които 83 в международни списания.

Участвал е в разработването на европейски проекти за създаването на центрове за върхови постижения и е международен оценител по проекти на НАТО. Завършил е висшето си образование в Московския изследователски университет - магистър инженер по електронна техника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай