Искаме матура по български в целия ЕС

Искаме матура по български в целия ЕС | StandartNews.com

Матурата по БЕЛ да се включи в образователните системи на всички страни членки на ЕС. Това предлагат от Асоциацията на българските училища в чужбина, съобщава Дарик. Организацията, заедно с българските евродепутати, събира подписи за петиция до Европейския парламент. "В момента българската нация се съхранява зад граница", аргументира предложението говорителят на Асоциацията Снежина Мечева.

"По последни данни през 2015 г. в чужбина са се родили 19 000 българчета. Въвеждането на матури по български език в училищата зад граница ще спре доброволното претопяване на българските деца и ще помогне да се съхранят българският език и идентичност", категорична е Снежина Мечева.

Според нея броят на българските училища в чужбина непрекъснато се увеличава - в момента те са над 250, като само във Великобритания са 37. "Смятам, че това е една национална кауза, зад която може да се обедини цяла България. Не само българите в чужбина и българските училища, но да застанат зад тази кауза и хората в България. Става дума за статута на нашия език", посочи Мечева.

До края на април на хартиен носител във всички държави на ЕС се събират подписи в подкрепа на петицията до европарламента. Паралелно ще бъде открита и електронна подписка. Отделно всяка една страна, в която има български училища, ще внесе в съответните образователни министерства своя петиция за въвеждане на матура по български в конкретната държава.

Във Великобритания вече се събират подписи, а депутатът Андрю Смит се е ангажирал да постави искането на българските училища пред британския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай