Сряда,

Искаме матура по български в целия ЕС

От: Администратор -
2469
Искаме матура по български в целия ЕС
A
A
A

Матурата по БЕЛ да се включи в образователните системи на всички страни членки на ЕС. Това предлагат от Асоциацията на българските училища в чужбина, съобщава Дарик. Организацията, заедно с българските евродепутати, събира подписи за петиция до Европейския парламент. "В момента българската нация се съхранява зад граница", аргументира предложението говорителят на Асоциацията Снежина Мечева.

"По последни данни през 2015 г. в чужбина са се родили 19 000 българчета. Въвеждането на матури по български език в училищата зад граница ще спре доброволното претопяване на българските деца и ще помогне да се съхранят българският език и идентичност", категорична е Снежина Мечева.

Според нея броят на българските училища в чужбина непрекъснато се увеличава - в момента те са над 250, като само във Великобритания са 37. "Смятам, че това е една национална кауза, зад която може да се обедини цяла България. Не само българите в чужбина и българските училища, но да застанат зад тази кауза и хората в България. Става дума за статута на нашия език", посочи Мечева.

До края на април на хартиен носител във всички държави на ЕС се събират подписи в подкрепа на петицията до европарламента. Паралелно ще бъде открита и електронна подписка. Отделно всяка една страна, в която има български училища, ще внесе в съответните образователни министерства своя петиция за въвеждане на матура по български в конкретната държава.

Във Великобритания вече се събират подписи, а депутатът Андрю Смит се е ангажирал да постави искането на българските училища пред британския парламент.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички