Гурбетите създадоха "мъртви души" в училище

Гурбетите създадоха "мъртви души" в училище | StandartNews.com

В началния курс мигрират с родителите, а в гимназията започват работа

Помните ли Гоголевия герой Чичиков, който обикаляше помешчиците и ги убеждаваше да му продават "мъртви души"? От няколко години в ролята на Чичиков са значителна част от българските училища. По-точно, от въвеждането на делегираните бюджети, отпускани на базата на броя ученици, когато всяка бройка стана важна за директорите, тъй като се явява крепител на училищната субсидия. От тази година просветното министерство започва повсеместни проверки за "мъртви души" в училищните дневници. Отворен е и специален линк на сайта на ведомството, на който могат да бъдат подавани сигнали. Ако "мъртвите души" в училище не се финансират, образователното министерство може да спести около 20 млн. лева, които да бъдат изразходвани за друго, каза в петък просветният министър Тодор Танев.

За "мъртвите души" в училище доскоро се говореше предимно под сурдинка, въпреки че в някои региони те надхвърлят 50% от броя на учениците. Става дума за деца, които са записани в училище, но не посещават часовете и не им се нанасят отсъствия. Често пъти самите директори толерират тази практика, за да не загуби училището част от субсидията си. Нещо повече - има и случаи, когато директорите разпореждат не просто на учениците да не се нанасят отсъствия, а и да им се поставят оценки. При това различни от двойки. Причината е, че ако ученикът има слаба оценка за годината, след това той трябва да се яви на поправителен изпит, а тъй като е фиктивно записан, това няма как да се случи. Резултатът и в този случай е загуба на парите, които държавата отпуска за него.

Става дума за около 1300 лева на "калпак"

които се явяват единен разходен стандарт или "издръжка" на ученика, като сумата варира според региона. Парите на практика постъпват в училищните бюджети в началото на календарната година, така че ако ученикът бъде изключен след това, училището не връща взетата за него сума, разказаха директори. Проблемът обаче настъпва през следващата година, когато за този ученик вече няма да бъдат отпуснати пари и субсидията ще намалее. Ако това е едва оцеляващо училище в малко населено място или професионална гимназия, която всяка година прави приема си на ученици "на ръба", директорите ще дават мило и драго за запазване на всеки човек - независимо фиктивно записан или реално присъстващ в класната стая. Образователното министерство обаче предлага нова идея за превод на делегираните бюджети в частта им "Парите следват ученика". Тодор Танев лансира вариант сумите да бъдат превеждани не наведнъж за цялата година, а на части - на месечна или друга база, след проверка колко са реално посещаващите училището деца.

Най-често "мъртви души" в училище има по две причини - гурбет или ранно започване на работа. Понякога и ранен брак. Обикновено гурбетът става причина за фиктивно записване в по-малките класове - най-често в началното или основното училище, разказва заместник-министърът Ваня Кастрева. Най-често става дума за семейства, които отиват на сезонна работа, продължаваща понякога и след началото на учебната година. Много от тях вземат със себе си децата си, защото няма на кого да ги оставят, и по този начин те пропускат част от годината. Понякога - и цялата. В повечето от случаите учителите са уведомени или поне предполагат, че детето е на гурбет с мама и татко, затова чисто и просто не му пишат отсъствие, за да не доведе това до изключването му. В случая има и още една сериозна причина мястото на ученика да се пази - веднъж изключен, след завръщането си той трябва да повтори годината, дори ако е посещавал училище в страната, в която е бил със семейството си. За да му се признаят взетите часове и материал, след завръщането

семейството трябва да представи поне 7 документа

Затова, особено в малките училища с нисък бюджет, просто си спестяват писането на отсъствия на хлапета, които с месеци не прекрачват прага на класната стая. Най-много такива случаи има в Северозападна България по данни на неправителствени организации. Има ги обаче и в столицата. Директорът на едно от най-големите ни училища - 119 СОУ, Диян Стаматов, казва, че в неговото училище редовно има между 10 и 12 деца, които заминават по този начин. Обикновено обаче училището ги отписва и след това ги записва наново. Ако това е средното число за училищата в София, значи около 2000 столични ученици са в положението да пътуват с родителите си на гурбет - и едва ли всички директори си дават труда да ги отписват.
Истински големият проблем обаче е в професионалните гимназии, където учат деца от по-бедни семейства и където успехът е по-нисък. Много от тях започват работа веднага след като навършат разрешената от закона възраст 16 години и много рядко работят по специалността, която изучават. По-често полагат неквалифициран труд, за да помагат в издръжката на семействата си, и не успяват да влязат в класните стаи. "От паралелки с 18 души

понякога имам едва 5-6 ученици в час

Пиша на всеки с една единица повече от действителната му оценка само защото си е направил труда да дойде на училище", разказва учител в професионална гимназия. Преди време училище бе изключило ученик едва след като стана ясно, че той е обявен от МВР за общонационално издирване във връзка с наркотици. Едва тогава бил свикан спешен педагогически съвет за изключването на ученика, който според данните от дневника до момента нямал нито едно отсъствие.
Разказва се и за други съмнителни практики от минали години - училища пред закриване изпращали "емисари" в ромските махали да пазаруват дипломи от хора, завършили осми клас, които нямат намерение да продължават в гимназия. С тях ромите биват записани като ученици и се водят такива до последния клас, като по този начин осигуряват нужната субсидия за оцеляването на училището. Междувременно някои от тях може да са народили по две-три деца. Имало дори и куриоз - директор, спазарил такива дипломи, отишъл да ги вземе от махалата, и ромите му казали "Съжаляваме, бате, но преди малко дойде друг директор и плати повече от тебе".
За първи път тази година започват сериозни проверки за "мъртвите души", като директори и учители

ще бъдат наказвани дисциплинарно

ако такива случаи се установят при проверката. Тодор Танев настоява дори "мъртвите души" да бъдат криминализирани с нови текстове в Наказателния кодекс. За целта обаче първо трябва да се произнесат експертите от правосъдното министерство и МВР, както и съответните комисии в парламента. Столичният образователен инспекторат разпореди ежемесечни проверки от страна на директори и помощник-директори. На самите експерти от инспекторатите пък е наредено, независимо по какъв повод отидат в училището, да правят проверки и за фиктивно записани деца. За намаляване на броя им се очаква да помогне и въвеждането на дуално обучение, тъй като при него учениците от професионалните училища ще получават пари, докато карат практиката си във фирмите. За съжаление обаче то ще бъде въведено на много малко места и няма да е в състояние да изиграе ролята на чак такава панацея, каквато се очакваше да бъде. Вероятно по-голяма роля би изиграла евентуална промяна на делегираните бюджети, като броят на учениците започне да играе по-малка роля при отпускането на субсидията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай