Вторник,

Граждански движения искат министър Клисарова във Видин

От: Администратор -
1224
Граждански движения искат министър Клисарова във Видин
A
A
A

Видин. Три граждански движения – ДНЕС, „Видин" и „Аз обичам Видин", настояват за среща с министъра на образованието Анелия Клисарова.  "Срещата да стане във Видин, имаме обещание, че г-жа Клисарова ще ни уважи", съобщи координаторът на ДНЕС Красимир Михайлов.

Представители на движението са подготвили конкретни предложения за промени в образованието, които да доведат до по-високото му качество. На първо място те ще поискат от министъра създаване на ВУЗ във Видин. Останалите искания са за възстановяване на спортното училище, въвеждане на нови специалности в професионалните гимназии, преобразуване на средното училище „Св. св. Кирил и Методий" в държавно средно хореографско училище.

Сдруженията ще поискат още и конкретни промени в организацията на образованието. Те искат само един мандат от 4 години за директорите, както и избор от учителските колективи. Учителите да получат и правото да отнемат правомощията им, ако не оправдават доверието им.

Сред темите за разговор с министъра гражданските представители поставят и премахването на оценките за четвърти клас, повтаряне на първи клас, ако ученикът не е ограмотен, намаляване на обема на учебното съдържание, намаляване на броя на учениците в паралелка до 20 и 16.

Сред исканията, които трите движения са обявили, има и такива като ранно пенсиониране на учители – на 40 и 45 години, приравняване на труда им с този на работещите в армията и полицията, осигуряване на безплатни медицински прегледи, премахване на излишната документация и забрана за двусменен режим в училище.

"Сегашните делегирани бюджети опорочават системата", твърди Красимир Михайлов.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички