Неделя,

Граждански движения искат министър Клисарова във Видин

От: Администратор -
1318
Граждански движения искат министър Клисарова във Видин
A
A
A

Видин. Три граждански движения – ДНЕС, „Видин" и „Аз обичам Видин", настояват за среща с министъра на образованието Анелия Клисарова.  "Срещата да стане във Видин, имаме обещание, че г-жа Клисарова ще ни уважи", съобщи координаторът на ДНЕС Красимир Михайлов.

Представители на движението са подготвили конкретни предложения за промени в образованието, които да доведат до по-високото му качество. На първо място те ще поискат от министъра създаване на ВУЗ във Видин. Останалите искания са за възстановяване на спортното училище, въвеждане на нови специалности в професионалните гимназии, преобразуване на средното училище „Св. св. Кирил и Методий" в държавно средно хореографско училище.

Сдруженията ще поискат още и конкретни промени в организацията на образованието. Те искат само един мандат от 4 години за директорите, както и избор от учителските колективи. Учителите да получат и правото да отнемат правомощията им, ако не оправдават доверието им.

Сред темите за разговор с министъра гражданските представители поставят и премахването на оценките за четвърти клас, повтаряне на първи клас, ако ученикът не е ограмотен, намаляване на обема на учебното съдържание, намаляване на броя на учениците в паралелка до 20 и 16.

Сред исканията, които трите движения са обявили, има и такива като ранно пенсиониране на учители – на 40 и 45 години, приравняване на труда им с този на работещите в армията и полицията, осигуряване на безплатни медицински прегледи, премахване на излишната документация и забрана за двусменен режим в училище.

"Сегашните делегирани бюджети опорочават системата", твърди Красимир Михайлов.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията