Фондът за наука скочи срещу БАН

Фондът за наука скочи срещу БАН | StandartNews.com

София. Шефовете на фонд "Научни изследвания" публикуваха имената на учените, спечелили проекти в последния конкурс, в отговор на протеста на БАН. Преди ден Общото събрание на академията поиска отмяна на конкурса с мотива, че не са спазени правилата и има груби нарушения.

"С огорчение приемаме действията ви относно конкурсна сесия „Финансиране на фундаментални научни и научноприложни изследвания в приоритетните области“ – 2012г", пишат шефовете на фонда. Те публикуват меморандума, сключен от вече покойния шеф на БАН акад. Стефан додунеков и тях.

Освен това оповестяват и имената на учените в 40-те екипа, които са спечелили пари по различни проекти. "Това са 40% от всички екипи, участвали в конкурсната сесия. Надяваме се, че нямате основание да упрекнете собствените си 310 учени, бенефициенти на Фонда, в некомпетентност и участие в нечисти сделки", пишат от ФНИ. "Досега БАН е получил от Фонд „Научни изследвания“, без тази сесия, 57 391 561 лв. От посочената сума 35% учените от БАН са използвали за заплати", се казва още в обръщението.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай