Сряда,

Елизабет Алексиева прогони скуката от класната стая

От: Failed to load user -
1998
Елизабет Алексиева прогони скуката от класната стая
A
A
A

Литераторката от гимназия "Симеон Радев" в Перник учи децата да плуват в морето на духа

Деветокласниците четат с интерес дори житията на светци

Кои са преподавателите, които оставят незаличима диря в сърцата на своите ученици? Вече втора година "Стандарт" и Министерството на образованието и науката търсят заедно тези хора чрез кампанията "Любим учител". Тази година за своите любими преподаватели гласуваха деветокласниците от няколко училища - 31 СУЧЕМ и 134 СОУ в столицата, езиковата гимназия "Петър Богдан" в Монтана, гимназията с преподаване на чужди езици "Симеон Радев" в Перник и природо-математическата гимназия "Сергей Корольов" в Благоевград.

В броя на в. "Стандарт" от 21 юни ви представихме любимите учители от столицата - преподавателите по литература Георги Велев и Калина Михова. Днес ще прочетете защо децата избраха Бисерка Александрова и Елизабет Алексиева.

За своите ученици в Гимназията с преподаване на чужди езици "Симеон Радев" в Перник преподавателката по български език и литература Елизабет Алексиева е не само любим учител, но и приятел. Това става ясно от своеобразните есета, които деветокласниците написаха, за да обяснят мотивите, с които я избраха в кампанията на в. "Стандарт" и МОН. "Преподавам от 1992 г. и за личната си равносметка ще използвам притчовите думи на славянския Първоучител, че не всеки може да преплува дълбоко море. Радвам се, че засега успявам, и то с помощта на учениците. Избрах тази професия, защото тя отговаря на характера ми, на моята професионална подготовка, на начина, по който възприемам света. Имам предвид духовното, а не материалното му измерение. Човек е на този свят не само за хляба", споделя отличената учителка. Алексиева признава, че в училище се чувства в свои води, защото това е мястото, на което принадлежи. В същото време е щастлива да е част от екипа, заедно с колегите си и ръководството на училището. На по-младите учители препоръчва да не забравят, че и те са били ученици. Според нея в учителската професия водеща е емпатията, както и добрата професионална подготовка, защото аудиторията е много взискателна и лесно разпознава фалша и слабия професионализъм. Не й харесва, че учебната програма включва огромен обем информация за сметка на възможностите децата да усвояват и упражняват способността да се разсъждава.

Самата тя е изненадана, че деветокласниците са я посочили като любим учител на фона на предизвикателствата на старобългарската литература, която им е преподавала в девети клас. И посочва, че предметът е бил утежнен и от големия брой включени в програмата произведения. А нейната цел е да научи учениците си да изградят критическо мислене не само следвайки авторитетите, а опирайки се на собствените си търсения и дори разочарования. Желанието и стремежът й е те да съхранят националната си идентичност дори когато станат граждани на света.

Естествено е наградата да я зарадва, но според нея смисълът на анкетата е не толкова да се избере и да се награди един учител, колкото да се разбере какъв е желаният от учениците профил на съвременни преподавател.

"Ние я харесваме, защото освен че е страхотен учител, тя е и страхотен човек - уникален", казват за нея учениците й. И за други от своите учители те смятат, че в часовете им е интересно и забавно, но при госпожа Алексиева те срещат разбиране и са доволни, че нещата, които научават, ще им послужат и в живота. Преподава уроците по интересен и лек за учене начин. Въпреки тежкия материал по старобългарска литература учениците признават, че тя говори много увлекателно и часовете при нея за тях са удоволствие, а по време на урока не се шуми. Младежите са усетили, че тя обича да преподава, че има много богата подготовка и обща култура и затова може да отдели минутки от урока и за теми извън него. Освен за литература в часовете се говори и за история и изкуство. "Тя разпали страстта ми да пиша и да се интересувам от история и култура, а заради нея за първи път четох задължителна литература с удоволствие", споделя една от нейните ученички. И при награждаването си Алексиева шеговито поръча на бъдещите десетокласници да не се разкайват, че са я посочили за любим учител, защото трябва задължително да прочетат "Граф Монте Кристо" и "Декамерон". Томовете не са за самозащита, а приятно четиво, каза им госпожа Алексиева.

В анкетата за любим учител сред деветокласниците в пернишката езикова гимназия те бяха посочили и други от своите преподаватели. Открояваше се обстоятелството, че всяка от шестте паралелки е дала предпочитания за класния си ръководител заради проявяваното към тях разбиране. Това е и една от причините децата да харесват Елизабет Алексиева. "Тя знае как да разговаря с учениците. Винаги е усмихната, приветлива, спокойна, толерантна, забавна", определят я те. "Има респект към нашето мнение и знае как да разговаря с нас", доволни са учениците. "Интересува се от успехите ни и не осъжда неуспехите ни, а ни помага и предлага верни решения", споделят те. Според тях учителката им ги мотивира и амбицира, защото се интересува от тях.

В училището често припомнят, че добрият учител обяснява, най-добрият показва нагледно, а великите учители вдъхновяват. Оказа се, че за много от децата, на които Елизабет Алексиева е любим учител, тя е и пример за подражание и вдъхновение. Така наистина с професията си тя доказва своята максима, че човек живее не само за хляба.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички