Двама в битка за ректор на Алма матер

Двама в битка за ректор на Алма матер | StandartNews.com

Двама кандидати влизат в битка за ректорския пост в Софийския университет. Това са заместник-ректорът проф. Анастас Герджиков и доскорошният декан на Химическия факултет проф. Тони Спасов. Кампанията за избор на нов ректор започва официално днес, след като изтече и вторият мандат на сегашния ректор проф. Иван Илчев. Общото събрание, което трябва да избере новия университетски шеф, ще се проведе на 17 ноември. Слухове спрягаха като кандидатура и ексминистъра на образованието Даниел Вълчев, но той не е сред номинациите.

Анастас Герджиков е професор по римска литература във факултет "Класически и нови филологии" на Алма матер. Бил е заместник-министър на образованието по време на управлението на НДСВ, ръководил е и фонд "Научни изследвания". Проф. Тони Спасов бе два мандата декан на Факултета по химия, който под негово ръководство стана и факултет по фармация. Той е и член-кореспондент на БАН с над 125 научни статии, носител на наградата "Питагор". Този, който бъде избран, ще стане 56-ти поред ректор на Алма матер.

Избори за ректор предстоят и в други наши университети. В четвъртък е вотът в Техническия университет в столицата, където кандидати са сегашният ректор проф. Георги Михов, заместник-ректорът проф. Веско Панов и деканът на Факултет компютърни системи проф. Огнян Наков. Избори предстоят в Техническия университет в Габрово, а през декември за нов ректор ще гласуват преподавателите в УНСС, където сегашният ректор проф. Стати Статев е първи мандат на поста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай