Неделя,

Дуално обучение и във висшето образование

От: Администратор -
Дуално обучение и във висшето образование
A
A
A

Дуално обучение и във висшето образование предложи ректорът на Техническия университет в Габрово Райчо Иларионов. Това стана по време на дискусия на в. "Стандарт" в Габрово. Там властта, учените и бизнесът дискутират липсата на квалифицирани кадри, което е проблем №1 за машиностроителната индустрия.

След десети клас - в колеж

Учениците, завършили десети клас, ще имат възможност да продължат направо в колеж, където да получат професия без да полагат матура. Това ще стане възможно с новите промени в Закона за професионалното образование и обучение, които се разработват в момента, разказа образователният министър проф. Тодор Танев по време на дискусията на "Стандарт" "Да на българската икономика" в Габрово.

Танев разказа, че основните промени в този закон ще бъдат две. Едната от тях е свързана с това за усвояването на знания по професията учениците да получават съответни професионални кредити, както в момента това се случва във висшето образование. С тях те ще могат да започнат работа, ако желаят, а след това да се върнат в колежа и да доучат и дори да продължат в университет като по този начин моделират собствения си професионален път. Другата промяна, според Танев, е свързана с разработването на стандартни пътеки, по които учениците могат да се развиват. Именно една от тези пътеки е възможността след завършване на първата гимназиална степен в 10-ти клас, ако не иска да полага матура, ученикът просто да продължи в първата степен на професионалния колеж и там да вземе занаят. По думите на Танев така ще се създаде по-голяма вертикална и хоризонтална проводимост в образователната система и младите ще могат да се връщат и да доучват, тъй като сега много професии се променят за 2-3 години. Танев обяви също, че ще има възможности за дуално обучение след средното.

Провокиран от ректора на Техническия университет в Габрово проф. Иларионов, който поиска дуално обучение и във висшето образование, Танев заяви, че ще поговорят и за това. Друга промяна е възможността бизнесът да влезе във всеки един от етапите на дуалното обучение с 50-процентово участие наравно с МОН. По думите на Танев бизнесът ще получи възможността да казва къде какво училище да има и какво да се учи в него.

Проф. Тодор Танев заяви, че очаква промените в професионалния закон да бъдат приети до пролетта на 2016 година, но вече се подготвят 4 или 5 експериментални професионални колежа, които да заработят по новата схема. Единият от тях ще бъде в Габрово и ще подготвя кадри за машиностроенето.

Главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова припомни, че още в първата дискусия на вестник "Стандарт" липсата на професионални кадри се е очертала като част от топ 3 от проблемите на бизнеса. Тя подчерта, че габровци винаги са били новатори и в града са положени основите както на индустрията, така и на образованието. Идеята на дискусията е да променим образователната система така, че тя да дава тези специалисти, без които развитието на икономиката е немислимо, заяви госпожа Бозукова.

Очаквайте подробности!


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички