Дуално обучение и във висшето образование

Дуално обучение и във висшето образование | StandartNews.com

Дуално обучение и във висшето образование предложи ректорът на Техническия университет в Габрово Райчо Иларионов. Това стана по време на дискусия на в. "Стандарт" в Габрово. Там властта, учените и бизнесът дискутират липсата на квалифицирани кадри, което е проблем №1 за машиностроителната индустрия.

След десети клас - в колеж

Учениците, завършили десети клас, ще имат възможност да продължат направо в колеж, където да получат професия без да полагат матура. Това ще стане възможно с новите промени в Закона за професионалното образование и обучение, които се разработват в момента, разказа образователният министър проф. Тодор Танев по време на дискусията на "Стандарт" "Да на българската икономика" в Габрово.

Танев разказа, че основните промени в този закон ще бъдат две. Едната от тях е свързана с това за усвояването на знания по професията учениците да получават съответни професионални кредити, както в момента това се случва във висшето образование. С тях те ще могат да започнат работа, ако желаят, а след това да се върнат в колежа и да доучат и дори да продължат в университет като по този начин моделират собствения си професионален път. Другата промяна, според Танев, е свързана с разработването на стандартни пътеки, по които учениците могат да се развиват. Именно една от тези пътеки е възможността след завършване на първата гимназиална степен в 10-ти клас, ако не иска да полага матура, ученикът просто да продължи в първата степен на професионалния колеж и там да вземе занаят. По думите на Танев така ще се създаде по-голяма вертикална и хоризонтална проводимост в образователната система и младите ще могат да се връщат и да доучват, тъй като сега много професии се променят за 2-3 години. Танев обяви също, че ще има възможности за дуално обучение след средното.

Провокиран от ректора на Техническия университет в Габрово проф. Иларионов, който поиска дуално обучение и във висшето образование, Танев заяви, че ще поговорят и за това. Друга промяна е възможността бизнесът да влезе във всеки един от етапите на дуалното обучение с 50-процентово участие наравно с МОН. По думите на Танев бизнесът ще получи възможността да казва къде какво училище да има и какво да се учи в него.

Проф. Тодор Танев заяви, че очаква промените в професионалния закон да бъдат приети до пролетта на 2016 година, но вече се подготвят 4 или 5 експериментални професионални колежа, които да заработят по новата схема. Единият от тях ще бъде в Габрово и ще подготвя кадри за машиностроенето.

Главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова припомни, че още в първата дискусия на вестник "Стандарт" липсата на професионални кадри се е очертала като част от топ 3 от проблемите на бизнеса. Тя подчерта, че габровци винаги са били новатори и в града са положени основите както на индустрията, така и на образованието. Идеята на дискусията е да променим образователната система така, че тя да дава тези специалисти, без които развитието на икономиката е немислимо, заяви госпожа Бозукова.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай