Директорът без кабинет

Директорът без кабинет | StandartNews.com

Новият зам.-министър гони стреса с крос и БГ хитове

Диян Стаматов доскоро оглавяваше училището, за което има списък на чакащите

Когато не могат да разберат някой нормативен документ на просветното министерство, журналистите питат него. Доскорошният директор на 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов обикновено има позиция за всяка промяна в закон или наредба, които държавата е създала. Сега пред него стои предизвикателството да види как стоят нещата "от другата страна".

От няколко дни Стаматов е заместник-министър на образованието с ресор средно образование - тоест човекът на един от най-горещите столове в държавата. Началото на образователната реформа коства поста на предшественичката му Ваня Кастрева. От него се очаква да завърши реформата. Самият Стаматов признава, че основните му цели са да запази спокойствието в системата и да разработи оставащите 15 стандарта, които трябва да заменят остарялата нормативна база в училище. За онези, за които това звучи скучно или поне не особено скандално, ще кажем, че тук ще се съдържат изискванията и за оценяването на децата в клас, както и за оценките на учители и директори, за финансирането и материалната база на българските училища, която на много места е в плачевно състояние. Въобще - за всичко онова, от което зависи дали въпросната реформа ще бъде успешна. Негова работа ще бъде да довърши и учебните програми за още седем класа,

без това да предизвика нови всенародни вълнения

Както и да реши заплетения и вече превърнат в политически проблем с новите учебници.

Самият Стаматов е свикнал да работи под стрес -той ръководи едно от най-големите и желани училища в столицата, което миналата година успя да приеме рекорден брой първокласници - 192-ма. За да намерят място за всички, самият директор се отказа от кабинета си и предложи той да бъде преоборудван в класна стая, а самият той се премести в по-малко помещение. В същото време е способен и на диалог - след като бе предложил част от учениците да се преместят и да карат занималнята си в съседно училище, се вслуша в родителите, които бяха против тази идея, и децата продължиха да учат под един покрив. Той е и човекът, който не се бои да дава шанс на млади учители, за разлика от много свои колеги, които не смеят да назначат преподавател със стаж под 10 години. Една от тези млади учителки дори донесе на училището му неочаквана "извънкласна" слава - снимката й с първокласниците на първия учебен ден обиколи социалните мрежи и тя получи неофициалното звание "най-секси бг учителка". "Имаме много млади учители, всички са красиви", коментира тогава Стаматов. Самият той е биолог по образование и е работил в две училища, преди да оглави 119-о. Завършил е и образователен мениджмънт, който поне досега успешно прилага на практика.
Самият Стаматов неведнъж е бил

застъпник за олекотяване на учебния материал

и за замяна на досегашната класно-урочна форма на обучение с нещо по-разчупено. Например - разделяне на децата на екипи, които да разработват проекти заедно. Наясно е и с дереджето на матурите ни - в интервю пред "Стандарт" неотдавна сподели, че вдигането на летвата за оценка Среден /3/ на държавния изпит ще остави десетки ученици без дипломи, защото няма да успеят да изкарат теста. Сега предстои да видим дали ще успее да промени тези изпити така, че оценката да бъде поне на йота по-реална. Когато има някакъв особено значим проблем, е склонен дори да проведе референдум в училище, за да се чуе и мнението на учениците. Например за това, къде е мястото на смартфона по време на урока.

Когато почива, предпочита музика и спорт. Всяка вечер бяга поне час, за да изтрие от съзнанието си всички проблеми - и с негативна, и с позитивна окраска. Предпочита да слуша българска музика и релаксира с "БГ радио". Ако от работа му остане време за хобита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай