Дипломи от академията в Свищов под въпрос

Дипломи от академията в Свищов под въпрос | StandartNews.com

Изборът на 35-годишната проф. Теодора Димитрова отиде в съда

Изборът на 35-годишния ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Теодора Димитрова разпали страстите в университета. Миналата седмица Общото събрание на висшето училище гласува със 108 гласа "за" вузът да бъде оглавен от проф. Димитрова, близка до досегашния ректор проф. Величко Адамов. Самият проф. Адамов изкара два мандата, като през този период бе герой на поредица от скандални публикации в медиите, сочещи го като приближен до съдебния лобист Красьо Черничкия. Адамов неведнъж е набеждаван и за плагиатство за научния труд, с който се хабилитира като професор.

Стопанската академия в Свищов е разцепена на две заради новия си ректор. Опозицията във висшето училище в момента оспорва избора на проф. Теодора Димитрова пред Окръжния административен съд във Велико Търново като нелегитимен.
Ако това бъде потвърдено, всички документи, подписани от проф. Димитрова, ще се окажат под въпрос, твърдят преподаватели от университета, които оспорват този избор. Това важи и за дипломите, които тя ще разпише в периода, през който заема поста. "В момента на практика сме без ректор. Няма кой да подпише дори да бъде платен токът на университета

или да се купи хляб за студентския стол

Университетът се намира в безтегловност", казаха преподаватели от висшето училище. По техните думи дори само фактът, че изборът се обжалва, би трябвало да спре назначението на 35-годишния професор Димитрова като ректор на университета и да обезсили решенията й. Въпреки това председателят на Общото събрание, което според опозицията също е нелегитимно, е подписал заповедта й за встъпване в длъжност. От своя страна пък тя е преназначила предшественика си проф. Величко Адамов като преподавател по финанси. "Предстоят държавни изпити, за чието провеждане трябва да подпише ректорът, предстоят конкурси и хабилитации. Намираме се в административен и правен хаос. Искам да попитам министър Тодор Танев кой за него в момента е легитимният ректор на Стопанска академия", пита проф. Иван Върбанов от висшето училище
Едно от възможните решения на казуса е служебен ректор, който да бъде назначен от просветния министър Тодор Танев, казват от опозицията във вуза. По техните думи основание за това е член 10 от Закона за висше образование, където е записано, че служебен ректор може да бъде назначен от министъра за срок от 6 месеца, ако мандатът на предишния е изтекъл. Заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков каза пред "Стандарт", че

министерството чака становището на юристите си

защото според тях казусът "Свищов" не попада в никой от вариантите, посочени от закона. От МОН признават, че нарушения на процедурата действително са констатирани, съобщи пред Би Ти Ви проф. Николай Денков. Направена е проверка и е изпратено писмо с препоръка събранието да бъде спряно, но въпреки това то се провежда. "Министерството няма право директно да спре конкурса. Когато има дело в административен съд, законът казва, че той трябва да реши казуса. Следващото заседание на съда е на 9 юни", посочи проф. Денков пред телевизията.

Противниците на избора на новия ректор обаче смятат, че на 9 юни ще бъде едва първото заседание на съда, което ще даде ход на делото. Самият процес може да се проточи и две години, затова казусът трябва да бъде решен от МОН, смятат противниците на новоизбрания ректор.

Сагата с избора на проф. Димитрова започва още с начина, по който е свикано Общото събрание на университета, разказва проф. Иван Върбанов от Стопанската академия. По неговите думи изборът на 55 участници в Общото събрание от общо 139 е нелегитимен. Тъй като те са повече от една трета от членовете му, това би трябвало да означава нелегитимност и на всяко от взетите решения. На 18 март тази година досегашният ректор Величко Адамов подписва заповед за свикване на Академичен съвет, който трябва да насрочи и организира изборите на нов ректор. На него обаче присъстват под 25 души, въпреки че това е изискуемият брой хора, за да се смятат за легитимни решенията на съвета. "Това решение е незаконно и свиканото на неговата база Общо събрание - също", посочва проф. Върбанов. Скоро след това се свиква общо събрание на нехабилитираните преподаватели в университета, както и на служителите, за да бъдат излъчени представители в Общото събрание на самия вуз. Опозицията в академията твърди, че на самите тези събрания е нарушена тайната на вота.

Преподавателите са били оставяни да излизат от помещението многократно, въпреки че това е забранено, защото е възможно така да бъдат подменени и бюлетините. Шефове на катедри пък са оказвали натиск върху вота им. Служителите на университета пък са избирали своите представители с явно, а не тайно гласуване. Представителите на студентите в Общото събрание също не са излъчени по правилната процедура. За да бъдат посочени те, е трябвало да бъде проведено събрание на груповите отговорници, които в университета са 240. Вместо това обаче старият състав на Студентския съвет директно посочва имената на хората, които да представляват младежите на събранието. Има и друг проблем - 14 от хабилитираните преподаватели, които участват в Общото събрание, са над 65 години и на практика работят за университета само на срочни договори. Те също нямат право да участват в него. Така след множество нарушения

броят на нелегитимните участници в събранието набъбва до 55

Самият предишен ректор проф. Величко Адамов бе включен в предаването на Би Ти Ви вчера, където заяви, че незаконни действия при свикването на Общото събрание няма. Според неговото тълкувание на закона магистратите нямат компетентност да се произнасят по подобни казуси. За отношенията си със своята наследничка на поста Величко Адамов заяви "Близки сме, защото тя е била моя студентка. Всички други внушения са плод на въображение. За четири години стана професор - има качества". Опонентът на Димитрова за поста доц. Иван Марчевски пък му отвърна в същото предаване "Тя ще продължи същия стил на управление, същия страх".

Всъщност Стопанската академия в Свищов е обект на критики от години, като значителна част от тях са свързани със стила на управление на проф. Адамов. Мнозина от подчинените му посочват, че той е превърнал висшето училище във феодално владение, но въпреки това ректорът изкара пределния възможен срок от два мандата на този пост. Опонентите му смятат, че и сега ще продължи да управлява висшето училище "в сянка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай