Неделя,

Депутати разрешиха училище у дома

От: Администратор -
7324
Депутати разрешиха училище у дома
A
A
A

Оценките от матурите може да са и в точки, няма да се повтаря до пети клас

Децата в задължителна училищна възраст вече могат да се обучават и у дома. Това се позволява с текст от Закона за училищното и предучилищното образование, гласуван от депутатите вчера. С него те дават зелена светлина на така наречената самостоятелна форма, в която могат да учат и деца под 16 години. Същото право имат и хлапетата с дарби, със специални образователни потребности и младите хора над 16 години, за които това бе позволено и до момента.

Децата, които учат у дома, трябва да се явяват всяка година на изпит, за да се провери как усвояват материалът. Ако бъде установено, че те не се справят добре, родителите се задължават да запишат детето в друга форма на обучение, като не е уточнено дали трябва да е редовната дневна форма, в която учат връстниците им.

За да учи детето самостоятелно, преди това семейството трябва да получи разрешение от експертна комисия към регионалното управление на образованието, но не се посочва кой влиза в комисията. Решението породи остър дебат, като депутати от БСП посочиха, че това създава трудности за социализацията на децата, както и че е възможно родители да симулират домашно обучение, докато всъщност детето им работи.

Те посочиха, че има риск някои семейства да оставят децата си на домашно обучение и по религиозни причини. Председателят на комисията Милена Дамянова контрира, че държавата всъщност въвежда контрол и че дори в момента 500 деца учат у дома и не са обхванати от образователната система.

Прието бе също, че децата от първи до трети клас не получават цифрови оценки, а в началния курс не се повтаря класът. Детето може да повтори едва в пети клас. Оценките от националните външни оценявания в седми, десети и 12 клас пък вече може да се пишат и в точки.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички