Бунт за парите на частните школа

Държавата да плаща за учениците в тях, скочиха майки

Бунт за парите на частните школа | StandartNews.com

София. Държавата да плаща и за учениците в частните школа. За това настояха родители, чиито деца учат там. Те изпратиха отворено писмо до образователния министър проф. Анелия Клисарова във връзка с нейни изказвания, от които става ясно, че най-вероятно такова финансиране няма да има. Министърът заяви преди дни, че решението за това ще бъде политическо.

"Становището в момента е, че нямаме възможност и в закона не може да залегне да се стимулират частните училища", заяви министърът във Варна вчера. Майките, които са се подписали под писмото, настояват да се доведе докрай идеята парите да следват ученика. Те посочват и примери, от които става ясно, че частни училища изкарват випуски с по-добри резултати, отколкото държавните школа.

"Не виждаме логика държавно училище с 85 зрелостници, чиято средна оценка от матурите е 3,28, да получава държавна субсидия, а частно училище със среден успех 5,35 да няма това право", пишат те. Според тях държавната субсидия ще доведе и до увеличаване на броя на децата, които се записват в частни школа. Родителите настояват също тези ученици да се ползват и от правото на стипендии.

Писмото е изпратено и до парламента, президента и омбудсмана. Проектозаконът, който предвиждаше децата в частните училища също да получават пари от държавата от 2016 година, бе приет до половината, преди кабинетът "Борисов" да подаде оставка. Така решението дали тези пари да бъдат давани, остана за новото правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай