Вторник,

Бунт за парите на частните школа

От: Failed to load user -
1977
Бунт за парите на частните школа
A
A
A

София. Държавата да плаща и за учениците в частните школа. За това настояха родители, чиито деца учат там. Те изпратиха отворено писмо до образователния министър проф. Анелия Клисарова във връзка с нейни изказвания, от които става ясно, че най-вероятно такова финансиране няма да има. Министърът заяви преди дни, че решението за това ще бъде политическо.

"Становището в момента е, че нямаме възможност и в закона не може да залегне да се стимулират частните училища", заяви министърът във Варна вчера. Майките, които са се подписали под писмото, настояват да се доведе докрай идеята парите да следват ученика. Те посочват и примери, от които става ясно, че частни училища изкарват випуски с по-добри резултати, отколкото държавните школа.

"Не виждаме логика държавно училище с 85 зрелостници, чиято средна оценка от матурите е 3,28, да получава държавна субсидия, а частно училище със среден успех 5,35 да няма това право", пишат те. Според тях държавната субсидия ще доведе и до увеличаване на броя на децата, които се записват в частни школа. Родителите настояват също тези ученици да се ползват и от правото на стипендии.

Писмото е изпратено и до парламента, президента и омбудсмана. Проектозаконът, който предвиждаше децата в частните училища също да получават пари от държавата от 2016 година, бе приет до половината, преди кабинетът "Борисов" да подаде оставка. Така решението дали тези пари да бъдат давани, остана за новото правителство.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички