Броят калориите на учениците

Броят калориите на учениците | StandartNews.com

Не трябва да има автомати за вредни храни в школата, отсече Москов

Калориите на учениците ще се следят още по-стриктно от експертите по здравословно хранене.
Специалистите готвят изненадващи проверки за вредни храни в школските столове и бюфети. Инициативата е част от кампанията "За здраво поколение" на правителството, която стартира на първия учебен ден. Целта й е да създаде навици за правилно хранене у децата. Предвижда се също да се подобрят условията за спорт на учениците. От министерството на Петър Москов съобщиха, че стартира масирана информационна кампания за здравословен начин на живот в школата. Шефът на ведомството изрази възмущение от това, че в бюфетите на родните училища се продават енергийни напитки, а по коридорите има автомати за сладки и солени бързи закуски.

"Автомати за джънк фууд не бива да фигурират в училищата. Но ако в тях се продава минерална вода, нямам нищо против", коментира д-р Петър Москов на дискусия вчера. В същото време образователният министър откри новата учебна година в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии в столицата. Там той даде старт на дуалното обучение. Учениците ще се обучават по професията си в реална работна среда, като парите за това идват от швейцарски фонд. Танев прегърна директорката на училището Нели Стоянова и каза, че в нейно лице прегръща всички учители. "По-високо главите, не сте сами", обърна се той към преподавателите.

Министри, депутати и кметове поздравиха децата за първия учебен ден. В школските дворове имаше и банкери. "Единствената сфера, в която трябва да се инвестира безогледно, е образованието", заяви шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, който поздрави деца, преподаватели и родители в двора на Италианския лицей. За трета година банката и академичният състав на школото лицей ще изберат отличници за стипендианти, които да получат финансиране за едномесечно обучение в Италия през лятото на 2016 г. Представители на Първа инвестиционна банка пък поздравиха учениците от столичното 119 СОУ. По традиция учебната година беше открита с българския химн. Освен него обаче в някои школски дворове прозвучаха известни чалга хитове. В 91 Немска езикова гимназия (НЕГ) "Константин Гълъбов" учебната година започна с протест. Причината за недоволството на учениците е цялостното управление на гимназията, а конкретният повод е принудителното пенсиониране на любимия им учител по география Григор Димитров, наричан от тях Грегъри.

Крисия пя за сестра си

Ще изпея "Детска планета" за сестра си Марина, която тръгва в първи клас. Това обяви 11-годишната Крисия, която заедно със съученици от своето училище "Васил Левски" в Разград изпълни химна и откри тържеството по случай първия учебен ден в школския двор. За да отбележи феноменалния успех на възпитаничката си и да подкрепи всички даровити деца, завоювали награди в национални и международни конкурси и състезания у нас и по света, училищното ръководство учреди специална награда "Дарование". Първият носител на приза стана Крисия. Наградени бяха Андрея Начева и Павел Матеев, които бяха сред първите десет за "Детска Евровизия 2015".

"Дарование" за спорт получи шампионът по тенис - петокласникът Николай Неделчев, взел първото място на двойки и на международния турнир за деца "Тенис Европа" това лято в Хърватия. Същият приз бе връчен и на седмокласника Христиан Данаилов заради завоювания от него сребърен медал от световните игри "Спешъл Олимпикс", проведени през юли в Лос Анджелис.

Приемно семейство изпрати първолак

15 септември е специален за всеки първолак и неговите родители. Денят е още по-празничен за малкия Гошко и неговата приемна майка Мария.

В нейния дом живее и сестричката на първолака - Галя, която сега ще е в предучилищна. Двете деца я наричат Мими, защото тя държи да познават и да общуват и с родната си майка.

Гошко е само един от многото ученици в приемни семейства, които Мтел подкрепя в рамките на социалната си кампания "Приеми бъдещето", насърчаваща приемната грижа в България. Тази година децата от приемни семейства, които ще прекрачат прага на училището, са 111 и всички са получили вече учебни принадлежности и ученическа раница. Мими казва, че еуфорията около първия учебен ден била голяма и Гошко се готвил за него още от преди няколко месеца, като непрекъснато вадил раничката си от шкафа да я пробва.

Повече отговорност към уроците

Бойко Борисов, премиер

На първия учебен ден пожелавам на всички ученици, учители и родители една ползотворна учебна година. Образованието е важно за бъдещето ни, затова призовавам за повече отговорност към уроците както от страна на малките, така и на големите. На добър час!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай