Бръснарска фирма взела 200 бона за наука

Бръснарска фирма взела 200 бона за наука | StandartNews.com

София. Фирма, регистрирана за каналджийски и бръснарски услуги, е спечелила пари от фонд "Научни изследвания" за превенция на насилието. Това съобщи председателят на образователната комисия Огнян Стоичков по време на изслушване на просветния министър Сергей Игнатов за скандалите около фонда.

Стоичков посочи, че фирмата е получила над 200 хиляди лева, при положение, че има за предмет на дейност основно ширпотреба. Три фирми пък са се преборили за пари за наука, при положение, че са регистрирани в последния момент преди края на конкурса с абсолютно еднакъв предмет на дейност.

"Те са регистрирани в три различни точки на София, спечелили са три различни проекта, но предметът им на дейност е като взет с копи пейст" каза Стоичков. Заради това Лютви Местан и други депутати повдигнаха въпроса да бъде поискана и международна научна експертиза, която да проследи не само финансовите и документални съответствия, но и научните качества на спечелилите проекти.

Управителят на фонда Христо Петров поясни, че учените вече са започнали да получават рецензиите си, за което настояваха по време на протеста. Предоставили сме им 460 рецензии и са повдигнати 240 възражения, които ще бъдат разгледани. Той поясни, че самите рецензенти настоявали имената им да бъдат запазени в тайна, тъй като се страхували от отмъщението на неспечелилите учени.

"Тотално е загубено доверието, учените не вярват на фонд "Научни изследвания" и на министъра", заяви Лютви Местан.

"Нещата са извадени извън контекста, трябва да се погледне регистрацията на съответните фирми. Те могат да имат и друг предмет на дейност, освен този, който бе посочен тук", коментира Игнатов. Той заяви също, че вече има готов нов правилник за работа на фонда, който чака обществено обсъждане.

По-рано днес стана ясно, че премиерът Бойко Брисов е наредил Инспекторатът към Министерски съвет да започне проверка на последната конкурсна сесия на Фонд "Научни изследвания".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай