Без нов буквар за първолаците тази есен

Без нов буквар за първолаците тази есен | StandartNews.com

Няма да има нови буквари за първи клас тази есен, тъй като сроковете за отпечатването им са много кратки. Поради тази причина букварът остава старият. Леко забавяне ще има и при учебниците по история за пети клас. Това заяви в ефира на БНТ министърът на образованието Меглена Кунева.

"Новият закон, който влиза в сила от 1 август, ще даде повече свобода на учителите и директорите. Стандартът за организацията на дейностите в средното образование дава по-голяма самостоятелност на училищата да организират часовете, междучасията и ваканциите си", смята просветният министър.

Според Кунева в началната степен от 1-ви до 4-ти клас ще има възможност първият час да започва в 8:30 ч., а не както досега - максимум в 8 ч. сутринта. Учителите ще решават как да преподадат материала, след като отчетат спецификата на всеки клас.

Директорите ще имат право за обявяват сами до 3 дни грипна ваканция. В техните правомощия ще бъде и дължината на междучасията. "Точки ще заменят оценките на матурите в 4-ти и 7-и клас", каза министър Кунева. 

И обясни: "Оценките се развиват, ако преди е било много ясно, защото просто не е била толкова сложна образователната система. Било е много ясно кое е 2, кое е 3, кое е 6. Сега обаче тези нюанси са изключително важни, защото примерно, за да получиш тройка - това е между 20 и 40 точки - импровизирам, не го приемайте буквално. Когато имаш точки, това ти дава възможност да покажеш силните си страни, защото 30 точки са 30 точки и ако някъде другаде си бил по-силен в друг модул от оценката. Комбинирайки тези точки, на детето вече му е помогнато да покаже най-доброто от себе си и с това най-добро да тръгне напред. Така че точковата система е по-справедлива".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай