Бареков: Парите за партиите да се дадат за таблети

Бареков: Парите за партиите да се дадат за таблети | StandartNews.com

Пловдив. Да се раздадат 1 милион таблета на всички ученици от 1-ви до 12-ти клас, това е идеята на инициатора на движението "България без цензура" Николай Бареков, който той сподели по време на кръгла маса за образованието в Пловдив. В Деня на будителите под тепетата се проведе третата среща от поредицата "10 разговора за България" на новото движение.

По думите на Бареков, нужни са около 100 милиона лева, за да се реализира тази идея. Парите, според него, не са много за държавния бюджет и могат да бъдат взети от държавната субсидия за партиите. Участниците в кръглата маса в Пловдив лансираха и идеята за отпадане на ДДС-то за учебници, помагала и книги и създаване на взаимоспомагателна каса, която да даде възможност на бедните да изучат децата си. В нея ще могат да се взимат безлихвени кредити за образование. Деполитизиране на училищата, премахване на делегираните бюджети или тоталната им ревизия, въвеждане на мандатност на школските директори и 30% увеличение на заплатите на учителите след атестация на тяхната работа, ще бъдат заложени в бъдещата програма на „България без цензура".

В нея ще залегне и окрупняването на университетите, което ще стане не чрез намаляне брой на студентите, а чрез съкращаване на администрацията. Разкриването на филиали на големите университете в по-малките градове пък щяло да доведе до спиране на обезлюдяването им. Участниците в кръглата маса се обединиха около идеята в училищата да се въведе предмет по религия.По време на форума бе изнесена и стряскаа статистика за срив в образованието. Според данните в началото на 90-те години сме на първите места по интелигентност, сега сме на 50-то място. Статистиката сочела още, че сме първенците по неграмотност с 1,8% детска неграмотност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай