България въвежда дуалната система в образованието

България въвежда дуалната система в образованието | StandartNews.com

София. България ще въведе дуалната система, която комбинира учене по време на работа, увери пред представители на бизнеса министърът на образованието Анелия Клисарова на втория панел на националния форум "Правителство – бизнес" в зала 3 на НДК.

 

На форума тя призова фирмите да участват в разработването на учебните планове в професионалното обучение, както и в полагането на изпити в осигуряването на работни места за младежи и обучението на наставниците им.

 

Тя поиска още бизнесът да се включи в съвместни програми за учителите, които ще отговарят за професионалната подготовка и най-вече в производства на нови технологии.

 

От ноември е на публично обсъждане и стратегията за образование за 2020 г., припомни Клисарова. "Очаквам участието на бизнеса в разработването на магистърските програми в университетите както и по-активно участие в настоятелствата на университетите", заяви образователният министър.

 

Тя призова бизнеса да вземе участие и в кариерните центрове, които се разкриват в подкрепа на младежите при търсенето на работа.

 

През 2014 година завишихме стандарта за издръжка на един студент от инженерните специалности, за да мотивираме вузовете да увеличат местата за прием, заяви Клисарова. Тя посочи че за първи път за периода 2014- 2020 г. ще действа оперативна програма за образование на стойност 572 млн. евро, в която акцентът е да се обединят наука, бизнес и иновации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай