Бакалавър само за три години

Бакалавър само за три години | StandartNews.com

София. Задължителното 4-годишно обучение в бакалавърска степен ще отпадне. Университетите сами ще решават колко години да обучават по една или друга специалност.

Идеята е вместо да се фиксира брой години, студентите да натрупат определени кредити, за да получат диплома. Точките могат да бъдат 180 или 240. Ако студентът иска да продължи в магистърска степен и е събрал само 180 кредита, да следва две години. Ако има 240 точки, магистратурата му ще трае само една година. Предложението за отпадането на 4-годишното ограничение повдигна народният представител Лютви Местан.

Просветният министър Анелия Клисарова се съгласи с него като добави, че ще отпадне и сега съществуващото понятие професионален бакалавър. В момента за професионални бакалаври учат примерно зъботехниците и помощник-фармацевтите.

20-25 милиона ще загубят университетите от падането на таксите, ако не бъдат компенсирани, е изчислило просветното министерство. Министър Анелия Клисарова обаче каза, че в същото време МОН ще раздаде 21 милиона лева за специалностите, които са показали най-високо качество според рейтинговата система. Така на практика за най-добрите недостигът ще бъде компенсиран, а останалите трябва да помислят дали да не променят направленията си. Клисарова поясни също, че по-евтиното висше образование може да влезе най-рано през учебната 2015-2016 година, тъй като сегашният бюджет вече е направен. Ако се приеме идеята да има държавна поръчка в стратегическите за България специалности, държавата ще може да увеличи и издръжката за един студент в тях много над сегашната, допълни министърът.

Терзийски и Мутафчиев за доброволчеството

Младежи и известни личности подкрепят доброволчеството заедно с евродепутата от ГЕРБ Моника Панайотова. Инициативата й "Доброволчеството - доброто в нас" се разраства в цялата страна. В Перник бе обявен конкурс за есе на същата тема под патронажа на депутата Ирена Соколова, а МГЕРБ организира национална кампания "Дари книга, дай шанс на старата библиотека". Подкрепата за конкурса за ученическо есе заявиха писателят Калин Терзийски, който ще председателства журито, както и шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Ученикът, спечелил първо място, и неговият учител ментор ще се срещнат с двамата творци и ще посетят Европарламента в Брюксел по покана на Панайотова. Още информация за инициативата може да намерите на www.dobrovolchestvo.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай