Събота,

Бакалавър само за три години

От: Failed to load user -
214
Бакалавър само за три години
A
A
A

София. Задължителното 4-годишно обучение в бакалавърска степен ще отпадне. Университетите сами ще решават колко години да обучават по една или друга специалност.

Идеята е вместо да се фиксира брой години, студентите да натрупат определени кредити, за да получат диплома. Точките могат да бъдат 180 или 240. Ако студентът иска да продължи в магистърска степен и е събрал само 180 кредита, да следва две години. Ако има 240 точки, магистратурата му ще трае само една година. Предложението за отпадането на 4-годишното ограничение повдигна народният представител Лютви Местан.

Просветният министър Анелия Клисарова се съгласи с него като добави, че ще отпадне и сега съществуващото понятие професионален бакалавър. В момента за професионални бакалаври учат примерно зъботехниците и помощник-фармацевтите.

20-25 милиона ще загубят университетите от падането на таксите, ако не бъдат компенсирани, е изчислило просветното министерство. Министър Анелия Клисарова обаче каза, че в същото време МОН ще раздаде 21 милиона лева за специалностите, които са показали най-високо качество според рейтинговата система. Така на практика за най-добрите недостигът ще бъде компенсиран, а останалите трябва да помислят дали да не променят направленията си. Клисарова поясни също, че по-евтиното висше образование може да влезе най-рано през учебната 2015-2016 година, тъй като сегашният бюджет вече е направен. Ако се приеме идеята да има държавна поръчка в стратегическите за България специалности, държавата ще може да увеличи и издръжката за един студент в тях много над сегашната, допълни министърът.

Терзийски и Мутафчиев за доброволчеството

Младежи и известни личности подкрепят доброволчеството заедно с евродепутата от ГЕРБ Моника Панайотова. Инициативата й "Доброволчеството - доброто в нас" се разраства в цялата страна. В Перник бе обявен конкурс за есе на същата тема под патронажа на депутата Ирена Соколова, а МГЕРБ организира национална кампания "Дари книга, дай шанс на старата библиотека". Подкрепата за конкурса за ученическо есе заявиха писателят Калин Терзийски, който ще председателства журито, както и шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Ученикът, спечелил първо място, и неговият учител ментор ще се срещнат с двамата творци и ще посетят Европарламента в Брюксел по покана на Панайотова. Още информация за инициативата може да намерите на www.dobrovolchestvo.com


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички