Неделя,

Багдасаров: Делегираните бюджети нямат алтернатива

От: Администратор -
8472
Багдасаров: Делегираните бюджети нямат алтернатива
A
A
A

Кърджали. „Делегираните бюджети няма да бъдат премахнати, но усъвършенстването им като система на финансиране в образованието е един от приоритетите на МОН. Това е заложено и в програмата на министър-председателя Орешарски, това е и приоритет, който министър Анелия Клисарова изложи пред комисията по образованието в парламента", коментира Милко Багдасаров, зам.-председател на парламентарната комисия по образование и наука.

Според него преминаването към формата на делегираните бюджети през 2008 г. е преломен момент в начина на финансиране и той в много голяма степен е довел до успокояване на системата. По този начин отговорността преминава изцяло към училищните ръководства, което позволява да се увеличат учителските заплати и значително да се подобри материално техническата база.

„Самият факт, че след голямата учителска стачка през 2007 г. не е имало протестни действия, е показателен, че системата работи и като цялостна философия, и като практика. При прилагането на делегираните бюджети в един вече дълъг период наблюдаваме и редица слабости. Според мен обаче те са от локален характер. И са резултат от неприлагане на възможностите, които дава системата", подчерта още червеният депутат.

Багдасаров смята, че сега се налага усъвършенстване заради малките училища, където поради по-малкия брой деца се получават по-малко средства, а разходите им в учебния процес не са по-малки, макар че не се използват възможностите, които дава системата на делегираните бюджети.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички