Багдасаров: Делегираните бюджети нямат алтернатива

Багдасаров: Делегираните бюджети нямат алтернатива | StandartNews.com

Кърджали. „Делегираните бюджети няма да бъдат премахнати, но усъвършенстването им като система на финансиране в образованието е един от приоритетите на МОН. Това е заложено и в програмата на министър-председателя Орешарски, това е и приоритет, който министър Анелия Клисарова изложи пред комисията по образованието в парламента", коментира Милко Багдасаров, зам.-председател на парламентарната комисия по образование и наука.

Според него преминаването към формата на делегираните бюджети през 2008 г. е преломен момент в начина на финансиране и той в много голяма степен е довел до успокояване на системата. По този начин отговорността преминава изцяло към училищните ръководства, което позволява да се увеличат учителските заплати и значително да се подобри материално техническата база.

„Самият факт, че след голямата учителска стачка през 2007 г. не е имало протестни действия, е показателен, че системата работи и като цялостна философия, и като практика. При прилагането на делегираните бюджети в един вече дълъг период наблюдаваме и редица слабости. Според мен обаче те са от локален характер. И са резултат от неприлагане на възможностите, които дава системата", подчерта още червеният депутат.

Багдасаров смята, че сега се налага усъвършенстване заради малките училища, където поради по-малкия брой деца се получават по-малко средства, а разходите им в учебния процес не са по-малки, макар че не се използват възможностите, които дава системата на делегираните бюджети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай