Бъдещи артисти напират за Острова

Бъдещи артисти напират за Острова | StandartNews.com

Бум на желаещите да станат криминалисти и дизайнери на компютърни игри

Все повече младежи кандидатстват в арт специалности в чужбина

Българските кандидат-студенти смениха фокуса на специалностите, към които се насочват. Ако преди една-две години най-желани бяха бизнес и мениджмънт, сега абитуриентите стесняват профила, разказва Ели Тончева от "Едланта". Ако кандидатстват мениджмънт, той обикновено е в някакви по-тясно очертани рамки - например, спортен, строителен, ивент мениджмънт, който става все по-търсен. Расте и броят на онези, които желаят да вземат диплома в областта на маркетинга и човешките ресурси. Но най-любопитното е, че се наблюдава бум сред младите хора, които искат да влязат в различни арт направления.

Само тази година има над 15 младежи, които искат да завършат актьорско майсторство не у нас, а на Острова. Значителен брой са и онези абитуриенти, които

желаят да получат диплома за продуценти

извън България. В такава специалност учи например звездата от "Х-фактор" Боги, който е първа година студент във Великобритания. Много са и желаещите да учат хореография навън. Основното изискване при кандидатстване е абитуриентът да представи портфолио. За бъдещите актьори и продуценти това е запис на различни текстове , които изпълнява. Ако бъде одобрен на неговата база, трябва да се яви на прослушване на място. "Ситото е много ситно, но има и такива българи, които успяват", разказва Тончева. Естествено, нужно е младежите да имат отличен английски. При тези, които кандидатстват мода и дизайн, трябва да бъдат представени вече завършени проекти. При това от университета се интересуват не само от финалния резултат, но и от това как се е развивал проектът на всеки отделен етап, така че младежите трябва да документират как постепенно са стигнали от идея до вече готов продукт. Едно от важните изисквания е кандидатите да се информират по-отрано какво точно ще се иска от тях при кандидатстването, тъй като част от нещата не могат да бъдат подготвени в последния момент преди подаването на документите.

Много желаещи има да учат и дизайн във всички негови разновидности. Има например истински бум на млади хора, които желаят да учат дизайн на компютърни игри - както в бакалавърска,

така и в магистърска степен

Мнозина желаят да учат авиодизайн или автомобилен такъв. Естествено, значителна част от кандидат-студентите искат да следват компютри или телекомуникации. Расте и броят на младежите, които се интересуват от здравословния начин на живот, но искат да учат не медицина, а да усвояват по-нестандартни медицински методи. Мнозина избират и диетология. Истински ренесанс преживяват инженерните науки, включително машинното инженерство, което у нас далеч не е толкова търсено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай