Американският колеж е №1

Само едно софийско школо в топ 5 след теста в 7 клас

Американският колеж е №1 | StandartNews.com

София. За поредна година Американският колеж в столицата се оказа на първо място по резултат от матурите. По традиция това е училището, чиито абитуриенти от години имат най-високи оценки. Общият им успех от всички зрелостни изпити е 5,74. Веднага след него е Първа немска гимназия с резултат 5,71, следвана от Испанската с 5,67.

В ТОП 10 са влезли и езиковите гимназии от Пловдив, Варна и Кърджали, както и Първа английска и Френската в столицата. Неочаквано в тази класация обаче липсват СМГ и Италианският лицей. Други години те попадаха в челния списък, но тогава класацията се правеше само на базата на резултатите от изпита по български. Любопитното е, че в списъка на отличниците има и две училища от малки градчета - Пирдоп и Кирково. Броят на учениците в тях обаче е по-малък - съответно 41 и 49.

На изпитите в седми клас пък най-добре са се представили математически гимназии плюс едно частно школо. На първо място е математическата гимназия в Пловдив, следвана от русенското математическо школо. Единственото софийско училище, попаднало в първите пет, е частно - "Света София". В него учат 38 седмокласници. На четвърто място е математическата във Варна, следвана от тази в Хасково. Две училища в Пазарджишко пък са в списъка на последните пет - школото в Септември и прогимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Пазарджик. Децата в последната са изкарали средно едва 6,26 точки по всички предмети. Освен това в Топ 5 на изоставащите са училището в Черна, Добричко, 9-то ОУ в Перник и 4-то ОУ в Кюстендил.

От просветното министерство направиха уговорката, че от класацията са извадени всички училища, в които има по-малко от 20 ученици, за да не се изкривяват данните. Става дума най-вече за частни школа, в които випускът е малък, или за училища в отдалечени региони. Така не става ясно къде в класирането стоят повечето частни школа, на които държавата ще откаже финансиране с новия закон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай