Събота,

Алма матер с школо и забавачка

От: Failed to load user -
7539
Алма матер с школо и забавачка
A
A
A

София. Софийският университет ще има собствено училище и детска градина. Новината стана ясна по време на честванията на 125-годишнина на най-старото ни висше училище вчера, която съвпадна с откриването на учебната година.

"До месеци ще кандидатстваме за заем по ДЖЕСИКА, който да ни позволи да построим изцяло нова сграда за училището", разказа пред "Стандарт" ректорът проф. Иван Илчев. То ще се издигне на празното пространство пред Химическия факултет.

Необходимите средства са около 2,5 млн., а за построяването са нужни около 5 години. Школото ще бъде под шапката на Алма матер и Столична община, а в него часовете ще се водят от млади преподаватели на университета. То ще бъде използвано и като база за практиките на студентите по педагогика. Идеята е да се обхване целия цикъл в израстването на децата - от детска градина до гимназия. Проф. Илчев не се ангажира с прогнози дали неговите ученици ще се ползват с преференции при приема в университета.

"Рано е да кажем подробности, нека изчакаме с няколко години", заяви той. "Днес младите имат пред себе повече отвсякога възможности за развитие и себереализация, но, като че ли са подложени и на небивали преди опасности. Човек без ясни ориентири лесно може да загуби себе си и вярната посока в своя живот", обърна се към младите хора патриарх Неофит. Вчера стана ясно също, че метростанцията до СУ ще носи името на първия му ректор - Александър Теодоров-Балан.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички