Алма матер остана най-евтиният вуз

В УНСС таксите скачат най-много, правото е 670 лева

Алма матер остана най-евтиният вуз | StandartNews.com

София. Алма матер остана най-евтиният университет, след като се отказа от вдигането на таксите заради протест на студентите. 15 вуза обаче качиха цените за обучение и следването в тях ще излезе доста солено, става ясно от проектопостановление на МС за студентските такси, качено на сайта на просветното министерство.

Следването в СУ ще струва 340 лева за специалности като педагогика, икономика, администрация и управление. 500 лева на година излиза правото. За сравнение в Пловдивския университет администрация и икономика са 420 лева, а правото е 560. Най-скъпо ще излезе на бъдещите юристи обучението в УНСС. То нараства със 116 лева и ще струва 670 лева за година.

Природните и точните науки в СУ са по-скъпи - там таксата за тях е 750 лева. Не е поскъпнала медицината - бъдещите доктори ще продължат да плащат 925 лева в СУ и 900 във всички медицински университети. От икономическите университети най-евтин е варненският - там таксата за тази специалност е 320 лева. Бъдещите инженери ще броят 650 лева в Техническия в София и само 550 във Варна. Най-скъпо излиза следването в училищата по изкуствата, особено в НАТФИЗ. Таксата там тази година ще бъде 1450 лева, което е нарастване с 50 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай