Събота,

Тестват по четене и четвъртокласниците

От: Администратор -
 Тестват по четене и четвъртокласниците
A
A
A

Четвъртокласниците ни ще участват в поредно издание на международното външно оценяване PIRLS догодина. За разлика от учениците в осми клас, които по традиция остават назад в класирането на оценяването за ученици на тяхната възраст PISA, малките обикновено ни представят добре. Тази година за първи път Центърът за контрол и оценка на качеството на образованието публикува примерни задачи, чрез които преподавателите могат да тестват десетгодишните преди изпита.
Целта на този тест е "четене с разбиране", както и проверка на способността на малките да извличат информация от текст. От децата се иска както да си извеждат преки заключения от текстовете, които им се предоставят, така и да интерпретират данни и да покажат умение да обобщават получената информация.

Всеки ученик работи върху тестове в книжка, съдържаща два текстови "блока". Времето, предвидено за работа върху всеки от тях, е 40 минути, като това включва и прочитането на зададения текст. Има два типа въпроси - с избираем отговор, при който са дадени четири възможни варианта, от които само единият е правилен. Другият тип са със свободен отговор, като към тях има специално зададени критерии, по които оценителите ще поставят определен брой точки. Всеки въпрос може да носи 1, 2 или 3 точки. Ако ученикът показва, че не разбира текста или поставения въпрос, получава 0 точки. Въпросите към примерните разказчета, върху които трябва да разсъждават децата, са 16. Напоследък и тестовете от националното външно оценяване на малките са на принципа на текстовете от PIRLS, така че с тези текстове децата могат да упражнят умения и за миниматурите.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички