"Септември" дава шанс на кандидат-студентите в СУ

 "Септември" дава шанс на кандидат-студентите в СУ | StandartNews.com

София. „Кризата на ценностите" в поемата „Септември" на Гео Милев и съпоставка на цитатите „И днес йощ Балканът, щом буря зафаща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!" от одата "Опълченците на шипка" на Иван Вазов" и  „И може би в заключена тъмница от своя зов аз слушам ек" в "Песента на човека" на Пейо Яворов. Това са темите, по които ще пишат кандидат-студентите по Български език и литература в Софийски университет " Св. Климент Охридски".

Темите бяха изтеглени от Лора Цанова от Видин, като тя имаше избор до 3 запечатани плика, всеки с разработка и съпоставка на цитати.

По традиция се отвори още един от пликовете, съдържащ контролните теми. В него беше попаднала темата „Градът и неговите герои" в поезията на Христо Смирненски и съпоставка на цитати от Ботевото стихотворение „Механата" и творбата на Пейо Яворов „В часа на синята мъгла".

След като бе обявена основната тема за поемата „Септември" на Гео Милев кандидат-студентите проявиха единодушно недоволство и веднага изразиха разочарованието си.

Заместник-ректорът на Софийския университет Милена Стефанова пожела на кандидат-студентите достойно представяне и изрази надеждата си с повечето от тях да се видят на есен като колеги.

На днешния изпит от редовната кандидат-студентска сесия са записани 1410 кандидата, което е значително по-малко от кандидат-студентите в предишните години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай