6-тият сърдечен тон е научното чудо №1

6-тият сърдечен тон е научното чудо №1  | StandartNews.com

Шестият сърдечен тон, открит от проф. Иван Митев, е научното чудо на България № 1. Това бе оповестено на дискусията в края на кампанията "Научните чудеса на България", организирана от "Стандарт" и БАН. Приза взе ректорът на Медицинския университет в София и син на откривателя - акад. Ваньо Митев.

Общо 72 000 души са гласували в рамките на тази кампания, съобщиха главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

На второ място е също откритие на Медецинския университет - хомоцистеина в червеното вино, по-известен като новия холестерол, тъй като също води до атеросклероза. Трети е Брауновият газ, откритие на Юл Браун, роден с българското име Илия Вълков. На четвърто място е кирилицата, следвана от компютъра, открит от Джон Атанасов.

Шесто сред българските достижения на световно ниво e киселото мляко, седмо - най-старото обработено злато в света - Варненското.

На осмо място е първият самолет и всички открития на Асен Йорданов. Девети са новите природни антибиотици, откритие на БАН, а на десето място - ксероксът, в основата на който е залегнало откритие на акад. Георги Наджаков.

Бяха отличени и четирима млади таланти на България - Петър Гайдаров, Атанас Атанасов, Григори Матеин и Кристиян Георгиев.

Голямата награда - чек от Българска банка за развитие за 1500 лева, взе Атанас Атанасов - момчето, направило таблет за незрящи.

Просветният министър Меглена Кунева обеща повече пари за наука и млади учени по време на дискусията.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай