Вторник,

6-тият сърдечен тон е научното чудо №1

От: Администратор -
6-тият сърдечен тон е научното чудо №1
A
A
A

Шестият сърдечен тон, открит от проф. Иван Митев, е научното чудо на България № 1. Това бе оповестено на дискусията в края на кампанията "Научните чудеса на България", организирана от "Стандарт" и БАН. Приза взе ректорът на Медицинския университет в София и син на откривателя - акад. Ваньо Митев.

Общо 72 000 души са гласували в рамките на тази кампания, съобщиха главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

На второ място е също откритие на Медецинския университет - хомоцистеина в червеното вино, по-известен като новия холестерол, тъй като също води до атеросклероза. Трети е Брауновият газ, откритие на Юл Браун, роден с българското име Илия Вълков. На четвърто място е кирилицата, следвана от компютъра, открит от Джон Атанасов.

Шесто сред българските достижения на световно ниво e киселото мляко, седмо - най-старото обработено злато в света - Варненското.

На осмо място е първият самолет и всички открития на Асен Йорданов. Девети са новите природни антибиотици, откритие на БАН, а на десето място - ксероксът, в основата на който е залегнало откритие на акад. Георги Наджаков.

Бяха отличени и четирима млади таланти на България - Петър Гайдаров, Атанас Атанасов, Григори Матеин и Кристиян Георгиев.

Голямата награда - чек от Българска банка за развитие за 1500 лева, взе Атанас Атанасов - момчето, направило таблет за незрящи.

Просветният министър Меглена Кунева обеща повече пари за наука и млади учени по време на дискусията.

Очаквайте подробности!


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички