6800 учители са в пенсионна възраст

6800 учители са в пенсионна възраст | StandartNews.com

София. Близо 7000 учители са в пенсионна възраст, става ясно от думите на председателя на Синдиката на българските учители пред „Фокус". По думите й обаче, ако те се оттеглят от образователната система, няма кой да влезе на тяхно място.

„Говорим за преподаватели по химия, физика, природо-математически дисциплини – това са дисциплини, които не може да влезеш от улицата и да ги преподаваш. Ако сега се оттеглят тези преподаватели, с образованието е приключено в България. Крайно време е сериозно да се помисли по този въпрос", казва Такева.

По думите й, българската преподавателска дейност тепърва ще се оценява от обществото.

„Приоритетите на Синдиката на българските учители са - увеличаване на работните заплати, подобряване на социалния статус, подобряване условията на труд, квалификацията, дисциплината в училище, организацията на учебно-възпитателния процес, учебното съдържание и реални политики за образованието, реални дела", каза Янка Такева.

Синдикатът има различни идеи за промени, посочва тя. По думите й всички ученици да учат 5 години, за да станат работници или „плочкаджии".

„Трябва да се върнат и 2 и 3-годишните професионални училища за получаване на професия, която децата бързо да адаптират на пазара на труда. Трябва да сме мобилни", добави председателят на Синдикат на българските учители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай