Събота,

46 университета признават матурата

От: Failed to load user -
2048
46 университета признават матурата
A
A
A

Повечето вузове придават на зрелостния изпит по-малка тежест

Задължителни изпити за право, фармация и медицина

46 от общо 51 български университета признават резултатите от матурата по един или друг начин. Просветното министерство публикува на сайта си списък с висшите училища и специалностите, за които се приема резултатът от държавните зрелостни изпити. В някои от вузовете обаче има изискване за явяване на допълнителен изпит, а в други матурата важи с по-нисък коефициент от кандидат-студентския изпит.

С матура не може да се кандидатства в така наречените регулирани професии - медицина, фармация, право. Софийският университет приема със задължителен изпит в седем от своите общо 104 специалности. Само с матура не можеш да кандидатстваш в право, медицина, фармация, международни отношения, както и трите специалности на журналистическия факултет - журналистика, връзки с обществеността и книгоиздаване. По подобен начин подхожда и Пловдивският университет в някои от специалностите си. Задължителен изпит там има по психология, педагогика на обучението по..., международни икономически отношения и право. Право и национална сигурност са специалностите, в които се влиза с изпит във Великотърновския университет.

Четири вуза искат да са изследователски

Най-цитирани са физиците, математиците и химиците на Алма матер
Това са висшите училища с най-високи научни резултати

Четирите университета, които са с най-високи научни резултати в рейтинговата система, ще кандидатстват за статут на изследователски. Това са Софийският университет, Техническият университет в столицата, Медицинският в столицата и Химико-технологичният и металургичен университет.

Съгласно последните промени в Закона за висшето образование, които въвеждат нов модел на финансиране, някои от университетите ще получат статут на изследователски. Очаква се те да получават повече средства, тъй като в тях се прави наука. Освен добре развита научна дейност тези висши училища трябва да имат и развита система за защита на интелектуалната собственост. Повечето критерии, по които ще се присъжда този статут, ще станат ясни допълнително.
Съгласно рейтинговата система на университетите едни от най-цитираните в международните бази данни, са физиците, математиците и химиците на Алма матер. Веднага след тях по цитируемост се нареждат направленията медицина и фармация на МУ - София.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията