3 хиляди с книги за първия звънец

"Стандарт" и ДСК дариха 5 школа с "Британика" и "100 причини да се гордеем, че сме българи"

3 хиляди с книги за първия звънец | StandartNews.com

София. Хиляди деца от четири столични училища и най-голямото школо в Садово получиха нови книги за първия учебен ден. В кампанията на "Стандарт" и Банка ДСК "Книга за първия учебен ден" се включиха родни звезди, както и премиерът Пламен Орешарски, който стана посланик на четенето в Садово.

Учениците от първи до четвърти клас в Първо, 22, 133 и 138 училище вече могат да научават нови и интересни неща не само от нета, а и от детските издания на енциклопедия "Британика". Батковците от пети до седми клас пък получиха книгата "100 причини да се гордеем, че сме българи". Самите директори на училищата се сдобиха с луксозни издания на "1000 причини да се гордеем, че сме българи".

"В днешно време знам, че много от вас намират нужната им информация в интернет, научават много с помощта на глобалната мрежа, но е важно да се знае, че чувството да хванеш книга в ръка и да научиш нови неща от страниците й е нещо неповторимо". С тези думи Дидо и Митко Кърнев от D2 посрещнаха учениците от Първо СОУ "Пенчо Славейков". Възпитаните му наобиколиха за секунди любимците си, а те с помощта на децата връчиха и на директорката Веселка Тепавичарова голямата патриотична книга. "Благодаря за красивата кампания и дано скоро инициативите като тази станат традиция за много медии и компании", каза директорката. Заедно с нея звездите на D2 подариха останалите издания на всички деца в най-старото софийско училище.

"Аз съм новият ви учител по музика", пошегува се пък певецът Миро с учениците на столичното 22-ро училище "Г. С. Раковски". После изпита първолаците колко могат да четат. "Не се притеснявайте. И аз в първи клас можех да чета само на срички. Но трябва да знаете, че книгите са прозорец към света. И когато се научите да ги четете, ще станете по-силни от Бен Тен и бакуганите", разкри певецът. Той подари книгата на "1000 причини да се гордеем, че сме българи" на директора на училището г-жа Михайлова. "Тази книга е най-важната за вас и вашите възпитаници. А аз знам поне милион причини за гордост", каза Миро. Той пожела успешна година на децата и обеща да им попее някой път.

"Малки сладки първолаци, страх ли ви е?", попита по същото време актьорът Башар Рахал първокласниците, които за първи път прекрачиха прага на 133 СОУ. И получи задружен отговор "Нее". След като децата го увериха с викове, че вече са готови да се учат сериозно и са загърбили забавачката, той подари книги на първолака Димитър Жерев и на директорката Даниела Борисова. Днес и останалите ученици ще получат своите томчета от класните ръководители. На първия учебен ден в училището бе и външният министър Кристиян Вигенин, който изпрати първокласник там.

Валери Божинов и фолк певицата Андреа пък станаха пратеници на "Стандарт" в 138-о СОУ "Васил Златарски"."Най-важното е да слушате", посъветва учениците футболистът. Децата от по-горните класове веднага ги разпознаха и ги причакаха за автографи и снимки след официалната част. Двамата влязоха при първолаците, където бяха посрещнати с питка и мед, а по-късно и в четвърти клас, за да раздадат лично енциклопедиите.

"Първият учебен ден е нова страница в живота на всеки ученик, независимо дали стъпва на училище за първи път или за поредна година, дали е в средното, или във висшето образование", заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в обръщение към учениците, учителите и родителите по повод първия учебен ден. Над 755 000 ученици прекрачиха прага на родните школа вчера, като близо 63 000 от тях са първолаци. Първият звънец в страната би точно в 10 часа и за щастие изпревари дъжда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай