300 лв. учителски бонус за 24 май

300 лв. учителски бонус за 24 май | StandartNews.com

Допълнителните пари ще са за 80% от училищата и половината забавачки

Между 200 и 300 лева бонус ще получат българските учители за 24 май. Това съобщи председателят на синдиката на българските учители Янка Такева при откриване на церемонията "Учител на годината". Средствата са част от допълнителната брутна средна работна заплата от около 600 лева, разделена на 3 части - за 24 май, Коледа и за 15 септември. Допълнително възнаграждение ще има за 80% от училищата в страната, както и за 50 на сто от преподавателите в детските градини.

По думите на Такева, кметовете на населените места, в които парите за бонуси на преподаватели за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, не достигнат, трябва да подпомогнат изплащането на парите.

"Процент от училищата в страната ще изплатят тази работна заплата, която се дава на три пъти - 24 май, за 15 септември и преди Коледа", каза Такева. Тя обясни, че училищата и детските градини с малък брой деца не са с делегирани бюджети и затова за тях средствата недостигат.

От думите на Такева стана ясно, че синдикатите не подкрепят мярката родители да бъдат квестори на матурите за 12 клас, посочи още Такева.

Междувременно Славка Плевнелиева, майката на държавния глава Росен Плевнелиев, която е учител по математика, беше удостоена със специалната награда "Учител - ветеран". Отличието за Плевнелиева е лична номинация на председателя на синдиката на българските учители Янка Такева. Призът "Учител на годината" се връчва на учители от цялата страна в девет категории.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай