1/2 от учениците - пасивни наблюдатели на агресията

1/2 от учениците - пасивни наблюдатели на агресията  | StandartNews.com

240 деца от 4-ти до 8-и клас от хасковското СОУ „Паисий Хилендарски" облечени в розови фланелки и розови листове в ръце изписаха с телата си „Не на тормоза". Така те отбелязаха Денят на розовата фланелка, който се отбелязва по целия свят в последната сряда на месец февруари и е срещу тормоза в училище.

А според наблюденията на педагогическият съветник в училището Мария Кунчева между 50 и 80 % от децата са ставали свидетели на агресия сред учениците си на територията на училище, но са оставали пасивни по проблема.

Те нито са се опитали да помогнат, нито са съобщили за видяното. Високият процент на липса на реакция при психически или физически тормоз над връстниците, е не по-малко тревожен от този на агресорите в училище, смята Кунчева .

Тя има дългогодишен опит в работата с деца по темата за насилието и тормоза в училище и според нея проблемът се задълбочава с все по-масовото използване на интернет от от подрастващите и увеличаващата се в нета кибертормоз между децата.

Според наблюденията на педагогът възрастта между 10 и 13 години е тази, в която децата проявяват най-сериозно агресия спрямо съучениците си. Затова според нея, като противодействие на агресивното поведение, е примерът и говоренето с децата още в ранна възраст, в детската градина, за толерантност.

Според наблюденията на педагожката често и при агресорите деца и при жертвите на тормоз в училище, коренът на проблема води към семейната среда и отношенията им с родителите. Често агресорите са свидетели на същите отношения у дома, а често и при двата случая-нападатели и жертви, децата не са научени да споделят в семейството и у са пренебрегвани у дома.

Денят беше отбелязан с флашмоб пред общинската администрация в центъра на града, както в Младежкия център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай