Словакия бори измамите с лотария от касови бележки

Братислава бори данъчни измами с джакпот от 10 000 евро

Словакия бори измамите с лотария от касови бележки | StandartNews.com

Братислава. Братислава избра нестандартен начин за борба с данъчните измами. От септември всяка касова бележка ще бъде смятана за билет, с който може да се участва в нова лотария, съобщи АФП, като се позова на словашкото финансово министерство.

"Искаме да насърчим хората да си искат касовите бележки за покупките, за да спрем данъчните измами", заяви министърът на финансите Петер Кажимир. Той отбеляза, че мнозина словаци не искат касовите бележки и не си дават сметка колко пари губи държавата заради сивата икономика.

От идния месец словаците ще могат да регистрират серийните номера от касовите си бележки. Всеки месец на два пъти ще бъдат теглени по 10 печеливши номера. Най-голямата печалба ще е 10 000 евро на месец, но ще има и по-малки суми, и леки коли. По данни на министерството на финансите годишно Словакия губи 150 млн. евро заради сивата си икономика.

Преди години подобна борба срещу данъчните измами започна Армения. Ереван обяви лотарията, след като заплахата от съдебно преследване не успя да накара собствениците на магазини и продавачите на пазари да сложат касови апарати и да дават касови бележки. Най-голямата награда беше от 16 000 долара. Лотарията обаче не успя да спре укриването на данъци в страната, където сивата икономика се оценява на 30-40 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай