Вторник,

Скандални записи изобличиха ирландски банкери

От: Администратор -
1924
Скандални записи изобличиха ирландски банкери
A
A
A

Голуей. В разгара на кризата ирландски банкери са планирали финансова измама и са ругали правителството и ЕС. Това става ясно от записи на телефонни разговори от 2008 г., изнесени от в. "Irish Independent". Тогавашните шефове на "Англо Айриш Банк" Джон Боу и Дейвид Дръм са записани как се шегуват цинично по повод спасителния план за банката. Боу казва, че цифрата $9 млрд. е "извадена от задника му" и ако правителството и централната банка се съгласят да дадат тази първоначална сума, ще са длъжни да се обвържат с още милиарди. 

След национализацията на банката през 2009 г. Ирландия беше принудена да проси финансиране от Европейския съюз и Международния валутен фонд. "Англо Айриш Банк" вече е закрита. 

Освен доказателствата за планирана финансова измама, записите съдържат цинизми и обиди по адрес на централната банка и регулатора. Банкерите осмиват най-големия финансов донор на ЕС - Германия, пеейки стария химн на Райха "Дойчланд Юбер Алес" и с други обиди, за които германският канцлер Ангела Меркел казва, че "стомахът й не ги понася". 

Записите излизат в момент, в който Ирландия потъва отново в рецесия, в края на председателството си на ЕС. През шестмесечния си мандат страната изглеждаше, че се възстановява от фискалната криза и беше пример за строги мерки за финансова стабилност.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички