Скандални записи изобличиха ирландски банкери

Банкерите осмиват и най-големия финансов донор на ЕС - Германия

Скандални записи изобличиха ирландски банкери | StandartNews.com

Голуей. В разгара на кризата ирландски банкери са планирали финансова измама и са ругали правителството и ЕС. Това става ясно от записи на телефонни разговори от 2008 г., изнесени от в. "Irish Independent". Тогавашните шефове на "Англо Айриш Банк" Джон Боу и Дейвид Дръм са записани как се шегуват цинично по повод спасителния план за банката. Боу казва, че цифрата $9 млрд. е "извадена от задника му" и ако правителството и централната банка се съгласят да дадат тази първоначална сума, ще са длъжни да се обвържат с още милиарди. 

След национализацията на банката през 2009 г. Ирландия беше принудена да проси финансиране от Европейския съюз и Международния валутен фонд. "Англо Айриш Банк" вече е закрита. 

Освен доказателствата за планирана финансова измама, записите съдържат цинизми и обиди по адрес на централната банка и регулатора. Банкерите осмиват най-големия финансов донор на ЕС - Германия, пеейки стария химн на Райха "Дойчланд Юбер Алес" и с други обиди, за които германският канцлер Ангела Меркел казва, че "стомахът й не ги понася". 

Записите излизат в момент, в който Ирландия потъва отново в рецесия, в края на председателството си на ЕС. През шестмесечния си мандат страната изглеждаше, че се възстановява от фискалната криза и беше пример за строги мерки за финансова стабилност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай