Самарас отстъпи за гръцката телевизия

Самарас отстъпи за гръцката телевизия | StandartNews.com

Атина. Гръцкият премиер консерватор Андонис Самарас предложи частично пускане на спрените програми на държавната медия ERT. Решението му идва дни, след като бе оповестено спирането ѝ и последвалите протести. Той обаче настоява медията да възобнови работа с по-малък екип.

"Може да бъде създадена временна комисия с широка подкрепа на политическите партии, за да наеме малък брой служители и да може незабавно да се поднови излъчването на информационни програми", заявява премиерът в комюнике, цитирано от Франс Прес.

Предложението на гръцкия премиер Андонис Самарас да бъдат наети малък брой служители за подновяване на новинарските програми на обществената радиотелевизионна компания ЕРТ обаче не задоволява социалистите - по-малък партньор в управляващата трипартийна коалиция, предаде Ройтерс.

"ПАСОК ясно и публично обяви позицията си. Предложението на г-н Самарас не отговаря на онова, което заяви ПАСОК", каза представител на партията, цитиран от агенцията.

Решението да бъде затворена временно ERT доведе до конфликти и в управляващата коалиция. Премиерът се срещна с коалиционните партньори от Нова демокрация и Демократичната левица, които настояват медиите да възобновят работата си.

Европейската комисия отрече каквото и да било участие в решението на гръцките власти да закрият държавното радио и телевизия. Над 10 000 души се включиха в протест за държавната гръцка телевизия и радио ERT.

Гръцкото финансово министерство поиска разследване срещу ERT, тъй като медията е подозирана в корупционни практики при доставката на оборудване.

В знак на солидарност с журналистите от тези медии в Гърция беше обявена 24-часова обща стачка, с участието на служители от държавните учреждения, банки, обществения транспорт. Правителството спря медията с цел икономии. Със затварянето на медиите без работа ще останат над 2600 журналисти.

Висшият административен съд в Атина заседава по казуса дали закриването на Държавната телевизия и радио спазва конституцията.

Президентът Каролос Папуляс направи категорично изявление за необходимостта държавните медии да започнат незабавно изключване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай