Райков: Европейската интеграция на регионa включва Косово

Министър-председателят се срещна в София с косовския си колега Хашим Тачи

Райков: Европейската интеграция на регионa включва Косово | StandartNews.com

София. „Европейската интеграция на нашия регион не може да приключи без Косово да участва в този процес." Това заяви министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков на съвместна пресконференция в косовския премиер Хашим Тачи, който е на еднодневно работно посещение у нас.

„Подписаното през месец април споразумение за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград ни дава надежда за бъдещето на двете страни в ЕС", подчерта Марин Райков, като допълни, че България категорично подкрепя започването на преговори между Косово и ЕК за подписването на Споразумение за стабилизиране и асоцииране.

От своя страна Хашим Тачи изтъкна, че основната цел на Косово е възможно най-бързо страната да се присъедини към европейските и евроатлантическите структури, като същевременно изгради отношения на добросъседство с всички държави от региона. „Не можем да бъде добри партньори в ЕС и НАТО, ако не сме добри партньори със съседите си", допълни той.

Двамата премиери се договориха да започне подготовката за сключването на Меморандум за сътрудничество в областта на европейската интеграция между България и Косово. „Като страна-членка България е призвана да съдейства за осъществяването на европейската перспектива на страните от Западните Балкани", отбеляза Марин Райков.

Министър-председателите на България и Косово обсъдиха още двустранните икономически отношения и възможностите за тяхното задълбочаване. „Макар наблюдаваните тенденции да са положителни, трябва да работим за ускоряването на темповете, като за това ще спомогне и изграждането на инфраструктурата между двете страни", каза още българският премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай