Министър Терзиева участва във форум за Дунавската стратегия

Министър Терзиева участва във форум за Дунавската стратегия | StandartNews.com

Букурещ. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева участва на 28 и 29 октомври във втория годишен форум за Стратегията на ЕС за Дунавския регион, който се проведе в Букурещ, Румъния.

В рамките на срещата между министрите на регионалното развитие с участието на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан, министър Терзиева сподели българския опит при подготовката на Споразумението за партньорство. В България, при извеждането на стратегическите приоритети за следващия програмен период се отчита и значението на Стратегията за ЕС за Дунавския регион, каза в своето изявление г-жа Терзиева. При разработването на оперативните програми, специално внимание се обръща на приноса към целите на Дунавската стратегия и ключовите проекти. Министърът подчерта, че България прилага интегриран подход за регионално развитие.

Проектът „Подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на р. Дунав" е приоритетен за страната ни, заяви министър Терзиева. Реализирането му ще съдейства за развитието на инфраструктурата по протежение на транспортния коридор, за редуциране на риска при корабоплаване и ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на икономиките на България и Румъния. Съвместният проект между двете държави е предвиден за финансиране от Инструмента за свързаност на Европа (CEF).

Програмите за териториално сътрудничество – трансгранични, транснационални и междурегионални ще имат допълващ ефект спрямо националните програми. Те обаче ще имат съществен принос за изпълнение на целите на Дунавската Стратегия, подчерта Терзиева.

В заключителния документ, приет по време на срещата на министрите на регионалното развитие, се призовават потенциалните партньори и бенефициенти да разработват проекти базирани на трансграничното, транснационалното и интеррегионалното сътрудничество. Подчертава се необходимостта от тясно сътрудничество между националните структури отговорни за Дунавската стратегия и Управляващите органи на оперативните програми, както и включването на целите на Дунавската стратегия в подготвяните от страните-членки Споразумения за партньорство с ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай