Лошото време не спря протестиращи адвокати в Лондон

Лошото време не спря протестиращи адвокати в Лондон | StandartNews.com

Лондон. Британските адвокати по наказателни дела стачкуваха днес, въпреки лошото време в страната. Те спряха своята работа и парализираха няколко съдилища за известно време. Причината за тяхното недоволство е предвиденото намаляване на бюджета на правната помощ. Полудневната стачка е първата по рода си в британската история, твърдят от съдебните среди.

Облечени в черни роби и с бели перуки, адвокатите излязоха пред централния наказателен съд Олд Бейли в Лондон. Стачки имаше и на други места в Англия и Уелс.

С 220 милиона паунда (360 милиона долара, 265 милиона евро) трябва да бъде намалена ежегодната правна помощ от 2 милиарда паунда. Тя се използва за заплащане на адвокати за представяне в съда, както и за други съдебни услуги, които не са достъпни за всички хора. Промените са предложение от правителството на Дейвид Камерън.

Британската система за правна помощ е най-скъпата в света, смятат от правителството и уточняват, че с намаляването на бюджета ще се понижат и разходите на съдебната система на Великобритания. Съкращенията ще намалят хонорарите до 41%, твърдят от своя страна стачкуващите адвокати по наказателни дела в страната. Те алармираха, че с промените ще се ограничи и помощта за ответниците, които не могат да си позволят да плащат на адвокати.

Спирането на работата на британските адвокати промени графика на съдилищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай