Грузия и Молдова парафираха договорите си с ЕС

Грузия и Молдова парафираха договорите си с ЕС | StandartNews.com

Вилнюс. Грузия и Молдова са парафирали съответните им споразумения за асоцииране с Европейския съюз преди началото на срещата на върха на Източното партньорство на ЕС във Вилнюс, предадоха световните агенции.

Процесът оставя една страница да бъде тържествено подписана по време на втория ден от срещата на върха в литовската столица.

Нито една от другите четири страни от Източното партньорство - Армения, Азербайджан, Беларус, и Украйна - не се очаква да подпишат споразуменията във Вилнюс.

Първият заместник министър на външните работи Дейвид Залкалиани, който води делегацията на своята страна във Вилнюс, каза пред Радио Свободна Европа, че самото парафиране на документа от над 1000 страници означава едно неотменимо съгласие.

Новият грузинския президент Джиорджи Маргвелашвили каза по-рано този месец, че страната му се надява да подпише своето Споразумение за асоцииране с ЕС до септември 2014 година.

Но той отбеляза, че Грузия я чака "дълга и щателна работа".

Подписаното споразумение за асоцииране ще предложи на Грузия възможността за по-тясна икономическа интеграция при условие, че Тбилиси подобри своите законодателни, съдебни и икономически системи, за да се впишат в нормите на ЕС.

Украйна миналата седмица насочи вниманието си към Русия и прекъсна преговорите с Европейския съюз. Ходът на Киев предизвика улични протести от проевропейските украинци, които гледат с недоверие на действията на президента Виктор Янукович да свърже тяхната страна по-тясно с Русия.

Армения неотдавна изпрати подобно послание към Европейския съюз, заявявайки, че неин приорите е Евразийския съюз, воден от Русия.

Беларус вече е член на същия митнически съюз и е все още далеч от всяко намерение на значително задълбочаване на връзките си с Европейския съюз.

Азербайджан продължава да преговаря за своето собствено споразумение за асоцииране с блока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай