Европа заплашена от демографска криза

Младите са малко, но сред тях безработицата е най-голяма

Европа заплашена от демографска криза | StandartNews.com

Санкт Петербург. Младежката безработица и застаряването на населението заплашват Европа с "демографска бомба със закъснител", каза директорът на Международната организация по труда Гай Райдър по време на срещата на върха на Г-20.

Той заяви, че трябва бързо да се осигурят работни места, за да започнат младите хора да работят. По думите му младежката безработица е два и дори три пъти по-висока от общата и решение на този проблем трябва да се намери спешно. Според Райдър световните лидери не взимат достатъчно мерки, за да решат проблема. "Лидерите на тези страни не бива да забравят, че управляват държави, в които общият брой безработни е 93 млн. души и бройката расте", предупреди той.

Директорът на Международната организация по труда изрази позицията на организацията, че за да се реши проблемът с безработицата, трябва да се създаде търсене както в частния, така и в публичния сектор. Само по този начин може да се стимулира икономиката и да се създадат нови работни места.

Междувременно вчера излязоха резултати от проучване, проведено от Международния център по дълголетие (International Longevity Centre UK), според които Европа все повече ще страда от недостиг на работна сила и увеличаване на тежестта на пенсионната система поради ниската раждаемост и увеличената продължителност на живота. Сред предложените мерки за справяне с този проблем е вдигането на възрастта за пенсиониране, отпадането на привилегиите за ранно пенсиониране и стимулиране на хората да работят по-дълго. 

Според доклада на Международния център по дълголетие проблемът може да се реши частично от имигрантите, идващи от страни извън ЕС. Очаква се около 60 млн. души да мигрират в ЕС в следващите 50 години. Това са 0.2% от населението на континента, но броят им не е достатъчен, за да запълни "дупката" в системата. Според проучването за тази цел ще са необходими още 11 млн. имигранти до 2020.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай