ЕС прекъсва работата по търговското споразумение с Украйна

Брюксел спира работата по споразумението, US сенатор подкрепи протестите

ЕС прекъсва работата по търговското споразумение с Украйна | StandartNews.com

Брюксел. На Европа изглежда й писна от увъртанията на Украйна. Вчера ЕС обяви, че спира всякаква работа с Киев по споразумението за търговско и политическо асоцииране на страната. Причината е неспособността на украинското правителство да поеме убедителен ангажимент, че иска да подпише подобен документ. В същото време близо 300 хил. украинци отново излязоха на протест срещу отказа на Русия да върви към Европа.

Новината за спрените разговори съобщи в Туитър еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле. Според него думите и делата на президента Виктор Янукович и неговото правителство "се раздалечават все повече и повече, а аргументите им нямат нищо общо с реалността". Фюле добавя, че казал на първия вицепремиер Серхий Арбузов на срещата им в четвъртък в Брюксел, че дискусии по споразумението ще има само при ясно намерение на Киев да го подпише, но не получил отговор. "В резултат на това работата по споразумението е спряна", обясни еврокомисарят.

В неделя близо 300 000 души се събраха на поредния протест на Евромайдана в Киев, който премина под мотото "Ден на достойнството". "Америка е с вас", заяви американският сенатор републиканец и бивш кандидат за президент Джон Маккейн пред участниците в митинга. Преди това той ги поздрави на украински: "Здравей, Украйна! Здравей, Майдан!". Според официалния сайт на опозиционната партия "Баткившчина", оглавявана от бившия премиер Юлия Тимошенко, излежаваща присъда, Маккейн казал на дъщеря й Евгения, че могат да бъдат въведени "лични санкции срещу висши функционери на режима на Янукович, замесени в преследването на Юлия Тимошенко и репресиите срещу мирни демонстранти". В събота Маккейн се срещна с външния министър на Леонид Кожара, както и с лидерите на опозицията.

Вчера демонстрантите приеха резолюция, с която "забраняват на президента Виктор Янукович да подписва каквито и да било споразумения" от името на украинския народ по време на посещението си в Москва на 17 декември. На поредното "народно вече" (събрание) на проевропейските привърженици бе наложен също "мораториум върху интеграцията в Митническия съюз", който Русия създава с някои бивши съветски републики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай