ЕК защити правото на движение на работници в ЕС

ЕК защити правото на движение на работници в ЕС | StandartNews.com

Брюксел. Европейският парламент обсъди въпроса със свободното движение на работници в Европейския съюз. Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор за заяви, че предстоящото отпадане на съществуващите досега ограничения за работа на българи и румънци през 2014 няма да допринесе за натиск над европейските обществени и осигурителни системи.

Свободното движение на хора в ЕС е една от основните свободи и носи икономически растеж. Въпреки че всеки пети европеец изразява желание да се премести в друга държава, едва три на сто (14 милиона) жители на ЕС са настанени трайно в държава от съюза, различна от тяхната родина, посочи еврокомисарят, като се позова на официални данни. По думи му все още съществуват много пречки пред онези, които желаят да променят страната, в която работят.

Андор отбеляза, че от 1 януари догодина българите и румънците ще могат да се възползват от правата, достъпни досега за останалите граждани на ЕС. "Знам за изразените опасения от предстоящ допълнителен натиск над общественоосигурителните системи в някои държави. Опитът ни досега показва, че хората сменят държавата, в която живеят, най-вече в търсене на по-добра работа, а не за да се възползват от приемащата държава", заяви той.

"Трябва да се разбере, че по-голямата част от българите и румънците, които искаха да работят в чужбина, вече напуснаха родината си", добави той. "Занапред очакваме все по-малко граждани на тези две държави да се преселват, като отново основната част от тях ще търсят работа. Вероятно много от хората, които досега работеха незаконно, ще "излязат на светло" от догодина", добави еврокомисарят.

Той уточни, че въпреки политическите и медийните твърдения за злоупотреби с осигурителните системи от страна на новопристигналите, досега държавите от ЕС не са успели да предоставят никакви убедителни доказателства в тази посока. Не само че не бяха доказани обвиненията, според които чужденците претоварват местните обществени бюджети, но наскорошно проучване на Брюксел показа, че основната причина за движението на европейците е търсенето на работа, допълни той.

В последвалите изказвания на евродепутати очаквано се открои мнението на Найджъл Фараж (група "Европа на свободата и демокрацията", Великобритания), който се обърна към Андор, за да му каже, че едва ли и един от 1000 британци го познава. Въпреки това разполагате с власт, повече от британски министър, продължи евродепутатът.

Според него в момента във Великобритания има 600 000 безработни източноевропейци, а британската обществена система плаща за 50 000 източноевропейски деца, които живеят в чужбина. Това ни струва по един милион лири на седмица. Нещата ще се влошат допълнително - догодина отваряме вратите си за българи и румънци, което ще донесе допълнително натоварване на британските системи за здравеопазване и образование, както и - за съжаление - повече престъпност, заяви Фараж.

Повечето от останалите евродепутати защитиха правото на свободно движение в ЕС и отрекоха обвиненията за чести злоупотреби с обществените системи в приемащите държави. Франк Енгел (ЕНП, Люксембург) посочи, че чужденците в неговата страна работят, а без тях системите в страната не биха действали.

Перванш Брес (социалисти и демократи, Франция) заяви, че според статистиката мигрантите са причина за едва с 0.2% от здравните разходи в приемащите държави. Фил Бениън (АЛДЕ, Великобритания) поиска доказателства в полза на твърденията за злоупотреби с обществените системи.

Ренате Вебер (АЛДЕ, Румъния) коментира, че твърденията за злоупотреби са свързани с политически цели, довели до дълго отлаганото приемане на нейната страна и на България в Шенген. Заради предизборни програми се злоупотребява със страха на хората насред кризата. Плашат, че българите и румънците ще нахлуят и ще разорят местните системи. Редно е да сложим край на националистическия страх и да защитим българите и румънците, които живеят в ЕС извън родината си, призова Вебер.

Българският евродепутат от групата на социалистите Илияна Йотова заяви, че антиевропейските партии, каквато е партията на Найджъл Фараж, са направили опит да изместят дебата. Въпросът е коя сума е по-голяма - за социалните помощи за българи, или с която българските лекари и медицински сестри подпомагат британската икономика. Популизмът в някои държави от ЕС стигна дотам, че се измислят абсурдни правила за лишаване на българи и румънци от достъп до местния трудов пазар, заяви тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай