ЕК поиска обяснения за "социалния туризъм"

ЕК поиска обяснения за "социалния туризъм" | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия поиска обясняние от Австрия, Великобритания, Германия и Холандия защо настояват ЕС да преразгледа правилата за свободното движение на гражданите си между различните държави-членки, като мярка срещу т.нар. "социален туризъм".

На 23 април министрите на вътрешните работи на тези държави сезираха комисията да предложи мерки срещу социалният туризъм в ЕС, като се оплакаха, че социалните системи на техните държави страдат заради притока на хора от по-бедни страни.

 

"Намираме за необходимо държавите-членки да представят съответните факти и числа, включително статистически доказателства, за да изяснят природата и обхвата на проблемите, които министрите засягат общо в гореспоменатото им писмо", казват в отговор до ирландското председателство на ЕС еврокомисарите от Швеция, Унгария и Люксембург.

Темата се очаква да бъде разисквана на срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в Люксембург.

"Свободното движение на хора е една от основните четири свободи, с които ЕС много се гордее", коментира вицепремиерът Зинаида Златанова. "В днешния момент на икономическа криза то е много важен инструмент да се възстановят растежът и работните места".

"Това е начинът европейските работодатели да намират подходяща работна сила и европейските граждани да намират най-подходящата за тях работа", добави тя. "Това е нещо, което България категорично не е съгласна да бъде преразглеждано".

В писмото си комисарите наричат свободното движение "крайъгълен камък" на ЕС и подчертават, че благодарение на него БВП на оригиналните 15 членки на съюза се е увеличил с 1% заради разширението на на ЕС през последните годони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай