Неделя,

ЕК поиска обяснения за "социалния туризъм"

От: Failed to load user -
2113
ЕК поиска обяснения за "социалния туризъм"
A
A
A

Брюксел. Европейската комисия поиска обясняние от Австрия, Великобритания, Германия и Холандия защо настояват ЕС да преразгледа правилата за свободното движение на гражданите си между различните държави-членки, като мярка срещу т.нар. "социален туризъм".

На 23 април министрите на вътрешните работи на тези държави сезираха комисията да предложи мерки срещу социалният туризъм в ЕС, като се оплакаха, че социалните системи на техните държави страдат заради притока на хора от по-бедни страни.

 

"Намираме за необходимо държавите-членки да представят съответните факти и числа, включително статистически доказателства, за да изяснят природата и обхвата на проблемите, които министрите засягат общо в гореспоменатото им писмо", казват в отговор до ирландското председателство на ЕС еврокомисарите от Швеция, Унгария и Люксембург.

Темата се очаква да бъде разисквана на срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в Люксембург.

"Свободното движение на хора е една от основните четири свободи, с които ЕС много се гордее", коментира вицепремиерът Зинаида Златанова. "В днешния момент на икономическа криза то е много важен инструмент да се възстановят растежът и работните места".

"Това е начинът европейските работодатели да намират подходяща работна сила и европейските граждани да намират най-подходящата за тях работа", добави тя. "Това е нещо, което България категорично не е съгласна да бъде преразглеждано".

В писмото си комисарите наричат свободното движение "крайъгълен камък" на ЕС и подчертават, че благодарение на него БВП на оригиналните 15 членки на съюза се е увеличил с 1% заради разширението на на ЕС през последните годони.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички