Четвъртък,

ЕК не е обсъждала удължаване на ограниченията за българи

От: Failed to load user -
1635
ЕК не е обсъждала удължаване на ограниченията за българи
A
A
A

София. "Нито Великобритания, нито която и да е друга държава е обсъждала с Европейската комисия евентуално удължаване на ограниченията за български и румънски работници", каза пред БНР Джонатан Тод, говорител на комисаря по заетостта и социалната политика. Той добави, че в комисията все така няма никакви доказателства за евентуални рискове или вреди от свободното движение на работници.

В коментар на последната негативна кампания в Обединеното кралство и очакваното отваряне на трудовите пазари за граждани на България и Румъния той припомня, че "датата за отпадане на ограниченията беше определена единодушно от всички страни членки, когато те одобриха и ратифицираха договорите за присъединяване на България и Румъния. Те, както и отпадането на рестрикциите за достъп до трудовите пазари не са нещо, което е наложено едностранно на когото и да било от някакви бюрократи в Брюксел.

Второто важно нещо е, че тези седем години на ограничен достъп до трудовия пазар не случайно се наричат преходен период. Една от целите му е тези страни, които избраха да прилагат такива ограничения, да използват този период така, че в момента на отпадането му да са готови да отворят напълно трудовите си пазари."

По повод негативната кампания, подета от таблоидни вестници, Тод оментира, че е "много жалко, че част от пресата във Великобритания очевидно изпитва удоволствие да се заиграва по такъв начин с предразсъдъците на хората, вместо да погледне фактите, а те показват, че британската икономика, както и британската социална система печели от трудовите мигранти от другите страни от евросъюза.

Защото те в огромната си част са в активна възраст, показват по-голяма икономическа активност от британците и данъците и социалните осигуровки, които плащат, са в по-голям размер от стойността на социалните придобивки, които получават.

С други думи, колкото повече имигранти идват от други европейски страни, толкова по-добре е за британската икономика, защото освен това, което вече казах, те попълват и недостига на работна ръка и на квалифицирани кадри."

Според него никоя страна така и не е показала данни, според които съществува широко разпространен и систематичен социален туризъм или според които миграцията от други страни членки е в тежест за нея. "Ще бъда много изненадан, ако която и да е страна продължи да налага рестрикции на българските и румънските работници, защото става дума за нещо, което те са одобрили и ратифицирали, и защото няма никакви обективни причини тези ограничения да останат. Имаме достатъчно основания да смятаме, че едва ли предстоят нови големи вълни и че е малко вероятно да има нов огромен приток.", допълва Тод.

Тод подчерта, че "свободното движение на работници е взаимно изгодно,(доказателствата) са достатъчно ясни и категорични. Вече предложихме и допълнително законодателство против пречките за свободно движение на работници, очакваме да влезе в сила до края на годината."


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички