Брюксел ще санкционира Босна и Херцеговина

Брюксел ще санкционира Босна и Херцеговина  | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия(ЕК) ще въведе санкции срещу Босна и Херцеговина, като замрази 47 млн. евро от европейските фондове, което е половината от предвидените за нея средства за следващата година, предаде "Ройтерс".

Поводът за това решение е, че в четвъртък за трети пореден път на четиричасова среща на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле с политическите лидери на босненските сърби, мюсюлмани и хървати не беше постигнато споразумение по два ключови въпроса, възпрепятстващи европейската интеграция на страната - участието на малцинствата във властта и подялбата на държавното имущество между Мюсюлманско-хърватската федерация и Република Сръбска. ЕК скоро ще излезе официално съобщение за санкциите.

На срещата в Брюксел беше предвидено подписване на споразумение за равнопоставеността на всички народи и граждани при избор на членове на босненското председателство и на Камарата на националностите в босненския парламент съгласно присъдата на Европейския съд за правата на човека по случая Сейдич-Финци.

Дерво Сейдич и Якоб Финци, представители на ромското и еврейското малцинство, оспориха в съда член от конституцията, запазващ висшите държавни постове само за трите основни народа - босненски сърби, хървати и мюсюлмани.

През 2009 г. съдът постанови, че Босна и Херцеговина нарушава правата на националните малцинства, но години по-късно въпросът за участието на малцинствата в държавното управление още не е решен. Прилагането на присъдата е едно от основните условия за европейската интеграция на страната.

Проектоспоразумението, което трябваше да бъде подписано в четвъртък, предвиждаше колективното босненско председателство да включва двама представители от Мюсюлманско-хърватската федерация и един от Република Сръбска, а не по един босненски сърбин, хърватин и мюсюлманин, както досега.

Заради провала на срещата беше отменена и планираната пресконференция на еврокомисаря Фюле, лидерите на седемте главни политически партии в Босна и Херцеговина и премиерите на централното правителство на Босна и Херцеговина, на Република Сръбска и на Мюсюлманско-хърватската федерация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай