Звездни именяци тачат Никулден

Звездни именяци тачат Никулден | StandartNews.com

Никулден е любим всенароден празник - трапезите са пълни с вкуснотии, а именяците са много и всички са готови да почерпят. Никой Никола, Николина, Нина и Ненка няма да се измъкне от празненство. Вероятно това е валидно и за всички рибари, банкери и търговци. Някои от звездните именяци разказват за спазването на традициите по време на лудите си пиршества.

Поверието казва, че колкото повече гости имате на никулденската трапеза, толкова по-богати ще бъдете през годината. По традиция на празника се събира цялото семейство, а масата не се вдига през цялата нощ. На нея трябва да има риба с люспи, най-често шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност. Люспите се почистват внимателно, така че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее. Костите на рибата се събират и изгарят като на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват, са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени коя домакиня е най-добра в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

Чакърдъкова пълни шаран с моркови и гъби

Николина Чакърдъкова омайва българи и чужденци с прекрасния си глас и песни. Тя е сред жените, които без замисляне можем да определим като истински българки. Държи на семейството си, поддържа огъня на традициите в дома си и въпреки напрегнатото си ежедневие намира време да запретне ръкави над печката. Признава, че рядко й се случва, но има ли свободни часове, винаги нагостява близките си. За имения си ден избира между две изпитани рецепти. "Правя два вида шаран. Който ми е на гости на имения ден и не обича риба, не готвя за него специално месо, и го оставям на салата. Трябва да се спазва традицията все пак. Първият шаран е пълнен. Почиства се, отваря му се коремът и се слага плънка. За плънката са нужни моркови, гъби, кромид лук, много орехи и една шепа стафиди. В нагорещено олио запържвам кромида, морковите и гъбите да омекнат. Слагам стафидите и орехите вътре в тази смес и оставям да се задуши. След като е готово пълним шарана с тази плънка, зашиваме го. Тавата е намазнена, слагаме малко водичка, редим дървени клечки от шишчета по дъното, за да сложим шарана върху тях, за да не залепне за тавата и покриваме с фолио. Може на силна фурна да се опече, не повече от 40 мин. Става задушен и много вкусен, същевременно полезен и диетичен. После може да махнем фолиото и да го запечем. В тавата може да се сложи доматен сос с най-различни подправки. Но аз лично предпочитам само рибата да е. Сервирам го със салата от варени картофи, подправени с праз, оцет, олио и сол. Към тях може да се добавят задушени зеленчуци - карфиол, брюкселско зеле, грах. За другата рецепта шаранът се почиства и се нарязва на шайби. Омесвам малко царевично брашно с лъжичка сол, овалвам шайбите в брашното и ги пържа на силен огън. Шаранът е тлъста риба, но правя млечен сос от малко майонеза и мляко, за да не тежи много. Поръсвам малко копър, а който иска, може да си сложи и кетчуп" разказва певицата.
В момента Николина усилено се готви за грандиозния си концерт на 17 декември в Зала "Арена Армеец".

Никол Станкулова събира люспите от рибата

Никулден е голям празник в дома на телевизионната красавица Никол Станкулова. С баща й Николай, на когото е кръстена, вдигат лудо пиршество. Случвало се е да събират повече от 50 души. В такива екстремни случаи се взимат столове от съседите. Обикновено пиршеството започва от обяд и продължава до късни доби. Макар имениците да понаминават в кухнята, където тече трескавата подготовка за голямото тържество, основно ястията въртят майката и бабата на Никол. Като в средата на трапезата задължително е шаранът. Всяка година той се приготвя по един и същи начин със стрити печени орехи, много лимони и дафинови листа. Красавицата от времето неколкократно е признавала, че не може да готви. Но пък стриктно всяка година си събира люспите от шарана, които реди в портфейла си. Поверието е, че правят магия за пари.

Нина Добрев очаква родата

Нина Добрев утре също е именичка. Не знаем дали ще вдига купон за случая, но нашето момиче в Холивуд не пропуска всякакъв повод за празненство. Чаровната "вампирка" е доста щура, така че често изтрещява с приятелки, а после споделя кадри в социалната мрежа. Сега обаче тя очаква в Торонто, където е семейната й къща, да пристигнат родителите й и брат й Алекс. Фамилията винаги се събира за Коледа и всеки идва от различна част на света. Нина наскоро демонстрира публично кулинарните си умения. Та се похвали във Фейсбук как приготвя риба. Така че, ако родата й кацне в Канада за Никулден, вероятно ще бъде приятно изненадана на трапезата. Не е изключено с тях да бъде и новият приятел на Нина Добрев, Остин Стоуел. Тя и актьорът от филма "Камшичен удар" преди месец преминаха за пръв път като двойка по червен килим. Това се случи в Ню Йорк на премиерата на филма "Мостът на шпионите", в който Стоуел играе пилота Франсис Гари Пауърс.
В момента 26-годишната красавица се снима във Ванкувър в лентата "Crash Pad" заедно с Донал Глийсън, Томас Хейдън Чърч и Кристина Апългейт.

Кольо Анастасов:
Животът е надежда със запетайка

Утре ще празнува и Никола Анастасов. Любимецът на няколко поколения, с над 100 роли в киното и телевизията през 60-те си години на сцената, може спокойно да се почерпи с близки и роднини. Следващото представление на 83-годишния актьор в Сатирата е чак другата събота. Тогава Кольо Анастасов ще влезе в ролята на застаряващ прокурор в пиесата на Габор Гьоргеи "Убийство в експреса", постановка на Петър Денчев. Най-новият спектакъл на смешния театър е забавна криминална комедия, която отключва най-тъмните морални недъзи и ще подлага на изпитание човешките ценности на персонажите.
"Толкова е хубаво човек да се усмихва, след като е работил здравата! Въпреки награждаванията, празниците и болестите, изведнъж идва още нещо. Най-щастлив съм, че няма точка. Има запетайка, която отваря пътя към нови очаквания, още надежди. А всъщност това е животът - надежда. Надежда, че всичко, което е било недъгаво, ще изчезне и ще се появят нови неща. И добре, че се появяват, за да съществуваме комиците, сатириците, протестиращите... За да може да съществува и тържествува едно общество. Ето това очакване е по-хубаво и от преживяването", смята актьорът.

Урумов никога не готви

"Никулден не е само на Николаевците, а на всички българи. Всеки е сложил рибата и се събира с близки някъде. Както и Гергьовден не е празник само за именяците", обича да казва т Николай Урумов. Въпреки това актьорът си признава, че и малко ревнува, че видиш ли, всички празнуват Никулден и празникът не е само негов.
Урумов е кръстен на дядо си Никола, когото наричали Нико. Той е от село Българево. Като роден край морето, Ники е привикнал на масата често да има риба. Но актьорът никога не готви. И макар че в постановката "Последният полов атлет" играе собственик на рибен ресторант и заради ролята е понаучил доста рецепти за приготвяне на рибни блюда, той не смее да рискува да се заеме сам с приготвянето.

Ники Илиев 5 дни се казвал Калин

Родителите на друг един именик утре, Ники Илиев, толкова спорели за името му, че актьорът пет дни се казвал Калин. "Искали са да уважат дядо ми по бащина линия, който се казва Нено. Хубаво е, че все пак от родилния дом съм излязъл като Ники", споделя секссимволът. Макар и за 5 дни обаче името Калин се запечатало в него и до ден днешен Ники изпитва симпатии към него. Неслучайно и героят му в първия му филм "Чужденецът" се казваше така.
Голямата фамилия на Ники празнува Никулден винаги в домашна обстановка. Съпругата му Саня по традиция приготвя всички вкусотии. "Тя готви великолепно. Не мога обаче да ви кажа дали ще направи традиционния шаран, или ще смени вида риба", признава режисьорт на филма "Живи легенди".

Нина Николина дирижира празника

Нина Николина пак си е в България, след като преди няколко години обяви, че напуска държавата. Най-новият й музикален етнопроект с Калин Вельов - "Пендара", в който участва и народната певица Екатерина Ангелова, бе дълго аплодиран през лятото в Лондон. Сега Нина може малко да си поотдъхне, преди да захване следващия си проект с музика за душата. Утре и тя ще посреща гости, защото е именячка.
"Вкъщи дирижирам постоянно, защото без диригент нищо няма да се случи. Майка ми е диригент по професия и хубавото е, че знаеш, че крушата не пада по-далече от дървото. Затова много внимавам какъв пример давам на моите деца. Те ме научиха на търпение. Човек трябва да е по-търпелив към останалите и към това, което му се случва. Като цяло да е по-спокоен", казва певицата, която иначе не обича много да споделя неща от личния си живот. Така че талантливата певица ще дирижира утре празника, на който ще присъстват най-близките й хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай