Звездите лозари

Звездите лозари | StandartNews.com

Еликсирът на боговете е любимият бизнес на известните

В света на известните всичко е бизнес. Едни създават модни къщи, марки дрехи, обувки и парфюми. Но във винопроизводството се впускат само най-смелите и достойните. Списъкът с имената, които се изкушиха от лозарството, се увеличава главоломно. Еликсирът на боговете ги привлича както като напитка, така и като белег за класа. Брад Пит и Анджелина Джоли, двама от най-великите съвременни режисьори Франсис Форд Копола и Никита Михалков, Жерар Депардийо, Антонио Бандерас, Стинг, Мадона, Дрю Баримор и много други създават по собствен вкус и разбирания най-изискани вина, които са чест за всяка трапеза.

Депардийо в бранша над 10 години

Район: Пей д'Ок
Сорт: Мерло и Каберне Совиньон
Алк.: 13,5 %
Цена: 16,90лв.

Вече повече от 10 години, Бернар Магре и Жерар Депардийо, освен че са съсобственици на много лозя, не само във Франция, но и по света, реализират общия си проект с вина носещи подписа на Депардийо. Актьорът има доста дълъг опит в бизнеса - ценител на вината е от години, а за него думата "прекалено" не съществува: носят се легенди за колосалните количества алкохол, които умее да поглъща.
Жерар се запалва още през 1989 година, когато купува "Chateau de Tigne" – изба с история от 13 век. Актьорът притежава огромна колекция от бутилирано вино, произведено от лозята му край река Лоара, а в замъка му са складирани стотици литри. Всяка година от винарните му излизат 250 000 бутилки.

Копола е висока класа

Район: Долината на Напа
Сорт: Каберне Совиньон
Цена: 20 лв.

Една от най-добрите реколти в света. Винарната, известна с името "Рубикон", е притежавана от режисьора Франсис Форд Копола.
Производителят ветеран сред холивудската гилдия казва: „Киното и винопроизводството са сходни в три области. Отначало събираш материала, после избираш най-хубавото от него и накрая добавяш финалните щрихи." На изложения създателят на "Кръстника" продължава да хвали напитката: „Виното е присъствало в живота ми откакто съществувам. Спомням си, че в детството ми то винаги беше на масата, когато се хранехме. Влязох в света на виното от чиста любов към него, не като бизнесмен." Мечтата на Копола е да превърне винарската изба в парк на удоволствията, където хора от всички възрасти да могат да се наслаждават на храна, музика, танци, напитки, игри, плуване и представления от всякакъв тип.

Мик Хъкнъл се запалил от италианците

Район: Вулкана Етна, Сицилия
Сорт: червено вино
Цена: от 20.00 до 40.00лв.

Фронтменът на бандата "Симпли ред" е един от най-запалените лозари. Мик Хъкнъл прави вино с марката "ETNA RED" в сицилианското си имение. "Аз съм от Манчестър, където пием само бира. Когато дойдох в Италия през 80-те, опознах италианската кухня и вината им. Беше любов от пръв поглед", разказва Мик. От лозовите си насаждения, които се простират на площ 100 акра, певецът е произвел 8000 бутилки. Етикетът, на който профилът на Мик е фотографиран на фона на планината Етна, също е по собствен дизайн на червенокосия певец.

Мадона добива от Калифорния

Район: Долината на Напа
Сорт: Каберне совиньон, Барбера и Пина Грижио Има и червено трапезно „вино", но без алкохол в него.
Цена: от 25 до 40 долара за бутилка.

Мадона без съмнение превърна себе си в могъщ бизнес проект, а успехът й с вината не е по-малък. Тя също като Копола разполага с лозя в долината Напа в Калифорния. Певицата се вдъхновила от албума си "Confessions on a Dance Floor" за създаването на своята колекция вина. По тази причина на етикета на бутилките стоят снимки от фотосесията за обложката на албума.

Бандерас сам надписва бъчвите

Район: Рибера дел Дуеро
Сорт: червено вино и каберне Совиньон
Цена: От 84 до 175 евро за бутилка

Антонио Бандерас е сериозен винар от около 6 години. Той е партньор в "Anta Bodegas" в испанската Рибера дел Дуеро. Местността е прочута с майсторите и съвършенството, с което работят. Серията "А" на винарните "Anta Banderas" е букет от стария испански червен сорт темпранийо и каберне совиньон, които ухаят невероятно или, както се казва в описанието на еликсира, "с отварящи нотки на плодове и завършващ вкус на ароматни гори". "Винопроизводството е изкуство. От години търся мястото, в което създават напитката с много страст. Самият процес е важен за мен. Да гледам как гроздовете растат и зреят е огромно удоволствие - да ги отглеждам е неутолима страст. Не може да се обясни с думи. Нося всичко това в сърцето си", разказва Бандерас. Знаменитият актьор надписва сам бъчвите с тебешир.

Джоли и Пит залагат на розе

Район: Кот де Прованс
Сорт: розе
Цена: 35лв.
Алк. 13%

Джоли и Пит притежават провансалското имение Миравал и правят забележително добро розе. Има го и у нас. Виното има светлорозов цвят, допринесен от фантастичния букет с деликатни аромати на бели плодове и цветни нотки. Тялото е комплексно, с малини и диви ягоди, диви билки, цитруси, мокри камъни. Притежава освежителна киселинност, благодарение на надморската височина, на която са разположени лозята и отчетлив, дълъг, жив финал. Тяхното "Миравал Прованс 2012" е обявено за най-доброто розе в света.
Когато излиза за пръв път на пазара всичките 6 000 бутилки се разпродават за по-малко от пет часа. В интервю за списание "Ънфилтърид Мегъзийн" сътрудникът на Брад, Марк Перин каза: "Те бяха дълбоко обвързани с цялото производство на розето. И двамата познават виното си много добре. И то е фантастично."

"12" от Никита Михалков

Район: Тоскана
Сорт: Каберне Совиньон
Цена: 40 лв.

Живата легенда на руското кино Никита Михалков неотдавна пусна в магазините първата си серия вина собствено производство. Еликсирът се казва "12" - като един от най-култовите му филми, който получи "Златен лъв" през 2007 г. Гроздето се отглежда в италианската област Тоскана на площ от 100 хектара. Във винарната му работят известни местни майстори. "Реших да се захвана с винопроизводство с моя партньор Константин Тувинкин. Първите 16 хиляди бутилки червено вино реколта 2009 вече са на руската митница", казва прочутият режисьор на "Изпепелени от слънцето". Произведението на Никита Михалков се сервира в самолетите на "Аерофлот".

"Ролинг Стоунс" ги продават по три

Район: Калифорния
Сорт: мерло
Цена: 51 долара
Алк. 13,5%

Мик Джагър и компания наскоро представиха ново вино, носещо името на компилативния им албум "Forty Licks". Напитката е мерло от 2007 година и струва 51 долара за 3 бутилки. "Forty Licks" - това са 40 песни, които отразяват творчеството на "Ролинг Стоунс" от 60-те до преди няколко години. Това е истински класически рок, неподвластен на времето. Опитахме се да постигнем и същото качество с виното", коментира създателят на еликсира, технологът Марк Биймън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай