Зографка рисува Христос в Антарктида

Художничката ще работи на -10 градуса в български параклис

Зографка рисува Христос в Антарктида | StandartNews.com

София. Зографка ще изрисува новия български параклис в Антарктида. Художничката Ганка Павлова ще създаде в храма образите на Христос, Богородица и Йоан Кръстител. От лявата страна ще е ликът на Йоан Рилски, а от дясната - на Климент Охридски. Експедицията на проф. Христо Пимпирев заминава утре за Южния полюс, а с нея ще тръгне и Павлова, която е дългогодишен преподавател в Керамичния техникум в София и Художественото училище в Троян. На място в базата ни на остров Ливингстън тя ще изпълни отколешната си мечта - да изографиса храм там. Павлова ще работи на под -10 градуса.

Ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев обясни, че старият параклис е в плачевно състояние. Новият бе построен още миналата година, като сега ще бъде изографисан според църковните канони. За целта ще бъдат използвани специални бои, закупени от Аржентина. Материалите вече са изпробвани на ниски температури и висока влажност. От миналото лято боите, положени върху шперплат, са издържали на слънце, сняг, дъжд и висока влажност. И не са се напукали, нито излющили.

Павлова няма да вземе една стотинка за труда си. Средствата за материалите по изографисването на параклиса са получени от родолюбиви българи. Основният дарител е пенсионираният учител Мариан Марианов, който е дал всичките си спестявания - 13 500 лева. Имената на всички, помогнали за осъществяване на идеята, ще бъдат изписани в параклиса.

Съпругата на Камиса Раз носи желания в Ерусалим

Седем различни вида еврейски сладкиша с етикет "Hand made by Arza Kamisa Raz, Wife of the Israeli Ambassador in Sofia" (собственоръчно направени от Арза Камиса Раз, съпруга на израелския посланик в София - б. р.). С тези изкушения посреща щандът на Израел на традиционния вече благотворителен базар в Интер Експо Център в София. За 19-а поредна година съпруги на чуждестранни дипломати и съмишленици от над 40 страни предлагат свои произведения - сувенири и деликатеси, като събраните средства ще отидат при най-нуждаещите се в навечерието на Коледа. От другата страна на щанда е монтирана реплика на Стената на плача, на която всеки посетител може да напише своето желание, без значение на какъв език. Съпругата на посланик Раз е обещала да занесе всяко листче до Ерусалим и да го постави във фугите на истинската Стена на плача.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай